Okamura (SPD): Zkorumpovaná koalice demobloku musí skončit

21.06.2022 18:09 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu ke korupční kauze na pražském magistrátu

Okamura (SPD): Zkorumpovaná koalice demobloku musí skončit
Foto: FCB
Popisek: Tomio Okamura

Kromě politiků STAN má být do korupční zločinné kauzy kolem bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka zapojeno také další pražské vládnoucí politické hnutí Praha sobě. Rakušan měl být o Hlubočkových aktivitách informován už před rokem a půl! Podle pražské radní Hany Kordové Marvanové byla část politiků Prahy sobě s Hlubučkem domluvená a její členové včetně lídra Prahy sobě Jana Čižinského a náměstka primátora pro oblast dopravy Adama Scheinherra (Praha Sobě) dle ní dopravní podnik „úplně ovládli“. Podezřelé aktivity v DPP měly probíhat roky. Bývalý policejní detektiv Karel Tichý tvrdí, že přitom starostům přišlo varování již mnoho let nazpět. Informovaly o tom ParlamentníListy.cz. A já říkám, že tahle podle mého názoru zkorumpovaná koalice demobloku musí skončit!

Šéf starostů Vít Rakušan o pozadí kauzy týkající se bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka, kterého v pátek Obvodní soud pro Prahu 9 poslal do vazby z důvodu zapojení do korupce v pražském dopravním podniku, podle pražské zastupitelky Hany Kordové Marvanové věděl už před rokem a půl, a to včetně údajného zapojení europoslance Polčáka.

„Já jsem se pana Hlubučka a pana Polčáka snažila řešit s Vítem Rakušanem už před rokem a půl, protože jsem přišla na to, že Hlubuček s Polčákem prosazují různé zakázky a různé podezřelé věci a nutili k tomu i mě, abych se do toho zapojila. Když jsem k tomu nebyla svolná, tak mi řekli, že jsem ve STAN skončila,“ uvedla Kordová Marvanová v pondělní Snídani s Novou.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Předtím, než nakonec v březnu ze strany odešla sama, měla s Rakušanem o problémech Starostů v Praze hovořit, avšak neúspěšně. „On mi dal najevo, že to nemá sílu řešit… Nechtěl to se mnou nijak probírat,“ shrnuje s tím, že se věc snažila řešit i s jednotlivými členy pražské organizace STAN, ale vždy se to doneslo k Hlubučkovi s Polčákem.

„Všichni určitě věděli, že v Praze vládnou pan Hlubuček a pan Polčák a že to tam je nějaké zvláštní. Přece není možné, aby v demokratické straně dva nebo tři lidé vládli nad vším, o všem rozhodovali a kolem nich se děly spekulace o podivných zakázkách. Hodně se to vztahovalo i k pražskému dopravnímu podniku, ale byly to třeba i další zakázky na právní služby a podobně,“ dodává radní.

Anketa

Buď, anebo. Komu věříte?

hlasovalo: 3021 lidí

Kordová Marvanová dostala možnost být v dozorčí radě pražského dopravního podniku, o ničem však dle ní nešlo rozhodnout bez souhlasu určité skupiny pražských politiků. „Já jsem doufala, že když jsme dosedli do rady a Praha sobě dostala na starosti dopravní podnik, že teď se to konečně změní. Bohužel se nezměnilo nic. Bez výběrového řízení byl dosazen ředitel – pan Witowski. Zůstali tam také nedůvěryhodní lidé z minulé éry. Já jsem se snažila prosadit, aby tam takoví lidé nebyli. Úplně jsem v tom pohořela, protože oni mi v tom nedali žádnou podporu, a naopak se stavěli proti. Dopravní podnik úplně ovládali pan Scheinherr (náměstek primátora pro oblast dopravy za Praha sobě), pan Čižinský (starosta Prahy 7 a lídr Praha sobě), pan Vyhnánek (náměstek primátora pro oblast financí a rozpočtu za Praha sobě). Vždy po dohodě s panem Hlubučkem jednali…“ líčí Marvanová s tím, že kromě politiků STAN má být do celé kauzy zapojena také Praha sobě.

Jmenovaní dle političky řešili zakázky, a dopravní podnik bez souhlasu města podle ní prodával pozemky nebo sliboval prodej pozemků na stanicích metra. Strana Praha sobě byla podle slov Kordové Marvanové ve většině případů domluvená s obviněným a bývalým náměstkem primátora Petrem Hlubučkem. „Po celou dobu byli na všech věcech dohodnutí. Jediné, na čem se nedohodli, bylo dosazení Mateje Augustína. I tak ho ale potom Praha sobě do představenstva dopravního podniku odhlasovala,“ tvrdí Kordová Marvanová, že se zřejmě na volbě Augustína dohodla Praha sobě s Hlubučkem.

Vztahy mezi Hlubučkem a Scheinherrem však měly začít skřípat a Scheinherr tak podle ní zřejmě vlivem neshod podal trestní oznámení.

Polčák měl být dle političky do všeho namočený stejně jako Hlubuček. „Všechno v Praze řešili spolu. Pan Polčák byl ten, kdo třeba na mě tlačil ohledně nějakých zakázek,“ pronesla. O spojení Polčáka prý informovala i samotného Rakušana. Sama trestní oznámení nepodala, jelikož neměla žádné svědectví.

A já říkám, že tahle podle mého názoru zkorumpovaná koalice demobloku musí skončit!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Stavba dvou úseků D35 zlepší průjezdnost ze západu na východ republiky

10:21 Premiér Fiala: Stavba dvou úseků D35 zlepší průjezdnost ze západu na východ republiky

Další dva úseky dálnice D35 v Pardubickém kraji zahájilo v pondělí 6. května 2024 Ředitelství silnic…