Ondráček (KSČM): Myslí to ministr Andrej Babiš vážně?

01.02.2014 12:54

Nový ministr financí Andrej Babiš při své soukromo-pracovní cestě na Slovensko zmínil, že on učitelům, policistům ani hasičům přidávat nebude.

Ondráček (KSČM): Myslí to ministr Andrej Babiš vážně?
Foto: ksm.cz
Popisek: Poslanec za KSČM Zdeněk Ondráček

Toto jeho vyjádření je v rozporu s názory jeho koaličního partnera ČSSD, který naopak s postupným navyšováním platů počítá. Pro tento rok se státním zaměstnancům navyšují platy o 2% a tento trend by měl pokračovat i v příštích letech a určitě výrazněji.

Platy příslušníkům bezpečnostních sborů byly sníženy v roce 2010 o 10% a tento stav trvá prakticky dodnes, a to i přes přísliby dočasnosti. Nevím, do jaké míry pan ministr Babiš zná, jaké je platové ohodnocení práce učitelů, hasičů a policistů, ale on ani nikdo z jeho blízkého okolí by tuto práci za ty peníze dělat určitě nechtěl. Ví pan ministr financí, že nástupní plat policisty je cca 15 tis. korun hrubého a se všemi příplatky mnohdy nepřesáhne částku 18 tisíc? Ví pan ministr, že hrubý nástupní plat vysokoškolského pedagoga se pohybuje kolem 20 tisíc korun?

A to nebudu hovořit o náročnosti těchto povolání.

Škoda, že si práce zejména hasičů a policistů vážíme, jen když nám teče velká voda do našich domovů, červený kohout běhá po střeše nebo umírají lidé. A dělat dnes učitele je snad větší riziko pro zdraví než pracovat např. s výbušninami.

Osobně jsem očekával, že nová vláda bude alespoň o trochu více sociální než ta předposlední Kalouskovsko-Nečasova, která se k prosperitě chtěla jen proškrtat. Hned první vyjádření však ukazují, že asi nikoli. Osobně jsem zvědav, jaké bude programové prohlášení této nové vlády. Z některých vyjádření nových ministrů učiněných jen pár dní či hodin před jmenováním nebo bezprostředně po něm mě trochu mrazí. Zatím to vypadá, že každý z ministrů si bude dělat a říkat co chce, a to bez ohledu na vládu jako celek.

I v souvislosti s tímto vyjádření pana ministra Babiše si myslím, že to je vyjádření pouze jeho osobní, a ještě vyjádření velmi nešťastné.

Zdeněk Ondráček, poslanec PČR za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.