Paroubek: Je referendum opravdu Okamurova doména?

04.01.2018 7:35

Na první pohled ano. Jeho požadavek na vypsání celostátního referenda k odchodu Česka z EU „po anglicku“ má pochopitelně značnou politickou brizanci. Už proto, že velká část Čechů může být za určitých okolností ochotna hlasovat pro odchod republiky z EU.

Paroubek: Je referendum opravdu Okamurova doména?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Podle posledních průzkumů to sice není většina, ale i kdyby to bylo třeba "jen" 40 % pro odchod z EU v referendu, byl by to Okamurův velký politický úspěch. A to mu pochopitelně dává křídla.

Sociální demokracie se principu přímé demokracie, respektive jeho prosazováním v politickém životě země v posledních letech jaksi neslyšně vzdala. Jakoby z něj vycouvala, podobně jako z jiných otázek. Nechápu proč. Sociálně demokratičtí poslanci ve Sněmovně dlouhá léta požadovali naplnění Ústavy ČR přijetím zákona o obecném referendu. Česká pravice, zejména ODS, se tomu naopak vytrvale bránila, až ta její obrana nabrala prvky obsese.

Sociální demokracie však již před volbami do Sněmovny v roce 2010 využila výhodné konstelace v Poslanecké sněmovně a Senátu k prosazení zákona o krajském referendu. Tento zákon ale jako kdyby nebyl. Nikdo o něm nemluví, kraje se této možnosti i v době, kdy byly prakticky bezezbytku ovládány sociální demokracií, vyhýbaly. Sobotkovo vedení ČSSD jistě mohlo působit na krajské hejtmany za ČSSD ( po roce 2010 jich bylo až do roku 2012 třináct a pak, v letech 2012–2016, jich bylo stále ještě 11), aby se pokusili institut referenda ukotvit ve vědomí občanů jeho uplatněním na regionální úrovni.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Tato významná otázka nestála, tak jako mnoho jiných politických otázek, Sobotkovu vedení za to, aby se v tomto směru angažoval. To byl jeden z velkých důvodů, proč se tématu přímé demokracie zmocnil téměř monopolně Okamura. Také přímé volby hejtmanů či starostů a primátorů velkých a větších měst mohly být v sociální demokracii pro určitou část voličů perspektivním volebním tématem. Sociální demokracie přitom už na toto téma narazila ve volební kampani k sněmovním volbám v roce 2010. A pokud jí jde dále o decentralizaci a rozhodování co nejblíže k občanům, byl by to zcela logický krok.

Sociální demokracie se bohužel touto cestou nevydala. Teď má možnost věci alespoň částečně napravit, ale přitom nesklouznout k populismu, ke kterému se snižuje T. Okamura a jeho SPD. Bude to ale velmi obtížné se vedle takového soupeře ve veřejnosti prosadit…Prostě, dobrý čas na to získat voliče jako hlavní garant prosazování prvků přímé demokracie v zemi pro ČSSD zřejmě již minul…

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…