Peksa (Piráti): Šmírování do svobodné Evropy nepatří

22.02.2024 7:05 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k digitálnímu šmírování.

Peksa (Piráti): Šmírování do svobodné Evropy nepatří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Šmírování do svobodné Evropy nepatří.

Co mají společného maďarský student, polský senátor nebo francouzský prezident Emmanuel Macron? Všichni se stali oběťmi vojenského špehovacího spyware Pegasus.

Zneužívání spywaru autoritářskými vládami má ale zřejmě své hranice. Například v Polsku teď nová vláda zakládá vyšetřovací komisi, která se má věnovat právě zneužívání spywaru bývalou Kaczynského vládou proti opozici a novinářům, která vedla až k manipulaci voleb 4 roky zpátky.

Co že to vlastně je Pegasus? Jde o vojenský špionážní software, skrze který se vlády dokážou nabourat do mobilů naprosto kohokoliv, aniž by si toho byla oběť vědoma. Získané informace ze šmírování pak vlády zneužívají k diskreditaci opozice a zlepšení svých šancí třeba ve volbách.

Podobné špionážní metody pamatujeme možná tak z dob bývalých režimů, ne z kuchařky alespoň „na oko“ evropských demokratických členských států. Už proto jsme kvůli kauze Pegasus dva roky zpátky vytvořili speciální vyšetřovací komisi v Evropském parlamentu, která se zneužívání spywaru po celé EU věnuje.

Evropa má být majákem svobody a demokracie po celém světě. Pokud ale některé vlády konají naopak, mají za své činy nést následky. Nesmíme nechat právní stát v Evropě padnout!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

14:04 Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

Europoslanci odsuzují ruské pokusy o vměšování do dění v Evropském parlamentu a nadcházejících evrop…