Peksa (Piráti): Zachránit projekt digitálního eura před blamáží

07.04.2024 20:18 | Tisková zpráva

Pirátský europoslanec Mikuláš Peksa upozorňuje na problémy s plány Evropské centrální banky (ECB) ohledně digitálního eura, jejichž hodnota přesahuje 1,3 miliardy eur. Projekt digitálního eura tak, jak je nyní připraven, by mohl ohrozit stabilitu měny a soukromí občanů.

Peksa (Piráti): Zachránit projekt digitálního eura před blamáží
Foto: Vít Hassan
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Hlavní obava se týká části plánu, která počítá s tím, že by se digitální eura dala používat i bez internetu. Tato myšlenka je na základě současné technologie podle Peksy nerealizovatelná a mohla by vést k masovému padělání digitálního eura, což by nenávratně poškodilo jeho hodnotu.

Peksa varuje, že podobné nedostatky by mohly přilákat zločince a státy, které by chtěly euro oslabit. „Ochrana proti kopírování digitálních dat selhala už mnohokrát. V tomto případě by se nejednalo jen o nelegální kopie filmů, ale o padělání digitálního eura. A to má nedozírné následky. Kromě toho v návrzích chybí ochrana soukromí při online platbách, což by umožnilo ECB sledovat finanční transakce občanů.“ vysvětluje Peksa.

Podobné obavy vyjádřili i Prof. Christian Grothoff a Prof. Tanja Lange, kteří poukázali na nedostatečnou pozornost ECB věnovanou pokročilým kryptografickým řešením. Zdůrazňují, že je potřeba vypsané tendry přepracovat, aby byly bezpečné a skutečně realizovatelné.

Z tohoto důvodu europoslanec Peksa vyzývá k:

- Prodloužení lhůty pro podávání nabídek na zbudování digitálního euro na minimálně tři měsíce.
- Rozdělení větších zakázek na menší části.
- Přepracování požadavků na online platby, aby zahrnovaly silné záruky ochrany soukromí.
- Odstranění nerealizovatelné offline části z tendru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.