Petr Dufek: Míra nezaměstnanosti setrvala v červenci na úrovni 7,4 %

08.08.2014 12:57

Došlo sice k mírnému navýšení počtu nezaměstnaných, avšak ten byl podstatně mírnější než v předchozích letech. Míra nezaměstnanosti tak zůstala stejná jako v červnu, a sice 7,4 %, přičemž bez práce bylo 541 tisíc lidí.

Petr Dufek: Míra nezaměstnanosti setrvala v červenci na úrovni 7,4 %
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Situace na trhu práce se tak i nadále zlepšuje, a to zejména díky pozitivnímu vývoji české ekonomiky. Je to vidět i na rostoucím počtu volných pracovních míst, který po pěti letech překonal hranici 50 tisíc. Nová pracovní místa přitom vznikají především ve zpracovatelském průmyslu a v některých službách.

 Na pozitivním výsledku se podílí i nižší počet uchazečů, kteří obvykle první prázdninový měsíc přicházejí na úřady práce. Tentokrát byl jejich počet nižší o více než pět tisíc. Větší nápor z řad absolventů však přijde teprve až v podzimních měsících. Nepředpokládám však, že bude tak silný, jako v předchozích letech.

 Pozitivní čísla z trhu práce jsou spojena především s vývojem české ekonomiky. Vzhledem k přetrvávajícímu příznivému výhledu předpokládáme, že i v závěru roku, kdy budou končit sezónní práce a úvazky na dobu určitou, se nezaměstnanost už nevrátí nad hranici 8 %.

 I když nezaměstnanost citlivě vnímáme a považujeme za vysokou – s ohledem na dřívější čísla – ČR patří stále mezi země s nejnižší nezaměstnaností v rámci celé EU. Navíc i šance nejmladší generace vstupující na trh práce je mnohem příznivější (v červnu 16,7 %) než u většiny evropských zemí, které tato čísla dokážou vůbec spočítat.

 To, že je na trhu práce situace mnohem lepší než v předchozích letech, vnímají i spotřebitelé. Menší obavy ze ztráty zaměstnání jsou jedním z důvodů zvyšující se důvěry spotřebitelů a jejich rostoucí ochoty utrácet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

4:31 Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

Jeden z největších mozků současné vlády a světové vědy, bývalá šéfka penzionu, absolventka zkrachova…