Pošarová (SPD): Podporujeme pracující rodiny a české živnostníky

07.03.2022 5:34

K vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2022 podávám dva pozměňovací návrhy. Oba se týkají rozpočtové kapitoly Ministerstva pro místní rozvoj.

Pošarová (SPD): Podporujeme pracující rodiny a české živnostníky
Foto: archiv MP
Popisek: Marie Pošarová, poslankyně SPD

Zaprvé jde o navýšení finanční podpory českých živnostníků a podnikatelů v oblasti cestovního ruchu o jednu miliardu korun. Jedná se o oblast, která byla velmi silně zasažena dopady epidemie koronaviru a vládních omezujících opatření. O oblast, kde došlo - a stále ještě dochází - k zániku tisíců firem, živností a pracovních míst, což je jednoznačně neblahý trend, který stát musí zastavit a zvrátit. A musí zde českým živnostníkům a zaměstnancům silně a efektivně pomoci, je to ve veřejném zájmu!

Český stát musí umožnit českým subjektům působícím v oblasti cestovního ruchu restart resp. záchranu jejich podnikání!

Podpora bydlení jek základem pro budoucnost

Zadruhé navrhuji, také o jednu miliardu korun, navýšit objem prostředků určených na podporu bydlení v rámci Státního fondu podpory investic. Jedná se o velmi potřebný projekt půjček pracujícím manželským párům a rodinám s dětmi na pořízení si vlastního bydlení či na rekonstrukci bydlení stávajícího. O projekt, potřebný i z hlediska podpory porodnosti a udržitelné stability našich sociálních systémů. Což je v současné době, i z pohledu budoucího vývoje společnosti, opět záležitost prvořadého veřejného zájmu a je důležité, aby k těmto půjčkám měl přístup co nejširší okruh našich pracujících rodin.

Zatím zde ovšem poptávka výrazně převyšuje nabídku a vzhledem k omezenému objemu rozpočtových prostředků může tento projekt využívat jen velmi omezený počet zájemců. Proto považujeme za nutné navýšení objemu těchto finančních prostředků – pro začátek na cca dvojnásobek současného stavu, tedy o onu jednu miliardu korun.

Ukončit plýtvání na ministerstvu zahraničí!

Prostředky na podporu českého cestovního ruchu a na bydlení našich mladých pracujících rodin navrhuji získat (a do rozpočtu Ministerstva pro místní rozvoj převést) z položky „Příspěvky mezinárodním organizacím a peněžní dary vybraným institucím do zahraničí“, jejíž přínos pro český stát a pro české občany je naprosto zanedbatelný až nulový.

V minulých letech se, jen pro ilustraci, z této části rozpočtu financovaly mj. tyto záležitosti:

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38559 lidí

  • Svěřenecký fond pro Afriku - 222 468 750 Kč
  • Asijsko-evropská nadace - 600 000 Kč
  • Svěřenecký fond pro Kolumbii - 260 000 Kč
  • Smlouva o Antarktidě - 1 200 000 Kč
  • University of California - 7 500 000 Kč
  • Vybudování vodního systému a kapkového zavlažování plantáže s organickými fíky v Bosně a Hercegovině - 492 448 Kč
  • Podpora oživení řemeslného lovu měkkýšů a komunitární turistiky v Ekvádoru - 443 686 Kč
  • Laboratoř ochranné medicíny pro podporu ochrany filipínských zvířat ve volné přírodě – 365 000 Kč
  • Instalace malé kompostovací jednotky v Mae Cahem na severu Thajska – 499 513 Kč
  • Rozvoj odborných kapacit rybích farmářů v Kamerunu – 491 062 Kč

Dle nedávných zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu Ministerstvo zahraničních věcí vůbec nemá přehled o tom, s jakými mezinárodními organizacemi vlastně Česká republika aktuálně spolupracuje a ani zde neplní úkoly vyplývající z příslušných usnesení české vlády. Jde tedy o nepřijatelné plýtvání českými veřejnými penězi, které musí co nejdříve skončit. Nejvyšší kontrolní úřad při kontrole dlouhodobého hospodaření Ministerstva zahraničních věcí opakovaně konstatoval, že u větší části plateb spadajících do této rozpočtové položky efekt pro český stát nezjistitelný a neznámý. A že se zde dlouhodobě nedaří dosáhnout plánovaných rozpočtových úspor.

Navíc zcela jednoznačně platí, že v období současné ekonomické krize a hrozivě narůstajícího deficitu státního rozpočtu není žádný relevantní důvod k tomu, abychom – opět na dluh, který budou muset splácet čeští občané – i v roce 2022 obdarovávali jakékoli zahraniční subjekty. Mnohem podstatnější a důležitější je silná a cílená finanční podpora domácích občanů a domácích firem postižených současnou ekonomickou krizí a dopady epidemie koronaviru.

Článek byl převzat z Profilu Ing. Marie Pošarová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

4:31 Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

Jeden z největších mozků současné vlády a světové vědy, bývalá šéfka penzionu, absolventka zkrachova…