Premiér Babiš: Pikantní dotaz, když váš ministr pro to neudělal nic. My dali na kůrovec 7 miliard

08.07.2021 17:32

Projev na 111. schůzi Poslanecké sněmovny dne 8. 7. 2021 k ústním interpelacím.

Premiér Babiš: Pikantní dotaz, když váš ministr pro to neudělal nic. My dali na kůrovec 7 miliard
Foto: azy
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Musím říct, a děkuji za dotaz, že je velice pikantní, že se mě na to ptá poslanec KDU-ČSL. A já vám řeknu proč. Protože když váš předseda byl ministr zemědělství, tak nedal na kůrovec ani korunu. On že nejenom nedal ani korunu, ale na lesnickou podporu nedal téměř nic, a to byly skvělé časy rozpočtu. A dokonce zapomněl i na ty zemědělce. V září 2017 sliboval 3,5 miliardy na sucho, a to jsme řešili potom my jako nová vláda. Takže já myslím, že za nás šlo v roce 2020 na podporu, lesnickou podporu 15 miliard 610 milionů, z toho 7 miliard na kůrovec.

Takže je velice pikantní, že se mě na to ptáte vy (se smíchem) z KDU, když váš předseda pro to neudělal vůbec nic. A v roce 2021 dáváme na lesnickou podporu 16 miliard 120 milionů, z toho na kůrovec 7 miliard. Protože za období ministrování vašeho předsedy jste pro lesy neudělali vůbec nic, a nechali jste je zničit tím kůrovcem. Takže to mě velice mrzí. A my samozřejmě to musíme udělat. A ministr zemědělství má připraven materiál do vlády, kterým požádá o uvolnění potřebných finančních prostředků na třetí fázi poskytování finančního příspěvku na zmírnění dopadů kůrovcové kalamity v lesích za škody vzniklé v roce 2020. A tyto prostředky zatím nejsou součástí schváleného státního rozpočtu na rok 2021. Ale paní ministryně Schillerová ve spolupráci s panem ministrem Tomanem to řeší.

Takže já myslím, že je to na dobré cestě. Ten finanční příspěvek na zmírnění dopadů kůrovcové kalamity v lesích za rok 2019 dostalo 9 900 žadatelů. A 6 000 příjemců je obdrželo ještě v roce 2020, a zbytek v tomhle roce, letošním roce. Takže ministerstvo poskytlo 4 miliardy nestátním organizacím, a 2,5 miliardy státním lesníkům. Takže ten příspěvek samozřejmě slouží primárně k zalesnění holin vzniklých kůrovcovými těžbami, k následné péči o mladé lesní porosty a k odborné správě lesa či údržbě lesní, dopravní sítě.

Takže za naší vlády jdou obrovské miliardy na podporu lesnictví a kůrovce. Takže jsem rád, že se na to ptáte, protože my jsme zdědili tu katastrofu po kůrovci po předchozí vládě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…