Premiér Fiala: Nejsem ze stejného světa jako vy, pane předsedo Babiši

11.04.2024 13:09 | Zprávy

Projev na 99. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 11. dubna 2024 ke korupčním kauzám vládních stran

Premiér Fiala: Nejsem ze stejného světa jako vy, pane předsedo Babiši
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci,

myslím si, že tu trošku ztrácíme drahocenný čas, který bychom mohli věnovat něčemu jinému. Scházíme se tu znovu nad věcí, kterou jsme tady už probírali. A pokud jde o ta obvinění, která tady hnutí ANO vznáší proti mně, tak všechny jsem do nejmenších podrobností už opakovaně vysvětlil, nemám co skrývat, a to říkám od první chvíle.

Myslím, že ta pravá skutečnost, proč tu teď jsme, se skrývá jinde. Jedním z těch důvodů určitě je, že předseda hnutí ANO Andrej Babiš nedokáže unést, jak se tato Sněmovna nedávno postavila k jeho nečestným praktikám v politickém boji a hlavně proti bezpečnostním rizikům, které ze stylu jeho práce vyplývají, a to si myslím, že je zvlášť nebezpečné v době, kdy čelíme velkým problémům v bezpečnostní oblasti v celém světě, ta situace je nejrizikovější od konce druhé světové války, a Andrej Babiš v této době zpochybňuje naše spojenecké závazky a hazarduje tak s osudem celé země. Proti tomu jsme se tady postavili, tím jsme určitě, jak se ukazuje, píchli do vosího hnízda, a teď se mě pan předseda snaží dostat na svoji úroveň, ale to se mu nepodaří, já nejsem ze stejného světa jako vy, pane předsedo Babiši. Moje svědomí je čisté a nejsem ani paranoidní a netrpím přesvědčením, že všichni víceméně lžou, kradou, podvádějí, do tohoto vašeho světa se nenechám zatáhnout.

Klidně zde mohu vysvětlovat nebo zopakovat všechny svoje argumenty, které tady zazněly na minulých schůzích, jsem připraven to opakovat na každé mimořádné schůzi, kterou ještě na obdobné téma svoláte, než vám dojde, že to nikoho nezajímá, protože to, že to žádná kauza není, to už vy samozřejmě dobře víte. Možná se vyjádřím ale k jedné věci. Jediná chyba, kterou jsem opravdu udělal, byla ta, že jsem do přiznání o střetu zájmů neuvedl svůj podíl v Podnikatelské družstevní záložně, a tuto chybu jsem udělal před několika lety, tu jsem napravil, jakmile jsem na ni byl upozorněn, ne vámi, ale redaktorem Jankem Kroupou, a reagoval jsem i tak, protože jsem se ničeho nedopustil, vzhledem v době, kdy jsem to neuvedl do střetu zájmů, tak jsem se nedopustil ani přestupku, tak jsem poukázal na dobročinné charitativní účely částku, která by odpovídala maximální výši možné pokuty, kterou bych teoreticky mohl dostat. To je všechno, to je celé. Já blahopřeji všem z vás z opozice, kteří máte přiznání o střetu zájmů poměrně složité a údaje se liší v různých typech toho přiznání v minulých letech v pořádku. Protože nejsem paranoidní, tak předpokládám, že to všichni v pořádku máte. A když jste bez viny, můžete házet kamenem. Já jsem chybu udělal, k té jsem se jako chlap postavil čelem a napravil jsem ji v první chvíli, kdy to bylo možné. Všechno ostatní jsou nesmysly a výmysly.

Pokud jde o moji ekonomickou kompetenci a ekonomickou kompetenci představitelů hnutí ANO, to je taky zajímavá věc, tu nebudu rozebírat taky nějak závratně dlouho. I když vám po tom nic není, tak jsem i vysvětlil, z jakých důvodů jsem vložil peníze do malého finančního ústavu. Proč jsem je vložil na běžný účet, a ne na nějaký speciální finanční produkt, je moje věc, může souviset třeba s tím, že člověk potřebuje mít určitou částku z různých rodinných důvodů k dispozici v hotovosti, a ne něčím vázanou.

Ale k té ekonomické kompetenci bych řekl to, že pokud tady bývalý ministr financí a předseda vlády v letech 2015 až 2019 mluví o těch úrocích, tak je dobré si zkontrolovat z veřejných zdrojů, jaké tehdy v bankách skutečně byly úroky, pak se mnohé ty věci vyjasní. Já jsem to tady minule z veřejných zdrojů sděloval, takže se k tomu nebudu vracet.

Ale k té ekonomické kompetenci, kterou tady se tak pyšní pan předseda Andrej Babiš a kterou tak zpochybňuje u mě a vlády, kterou vedu tak. Tak k jednomu osobnímu případu - a já plně respektuji, že tam se pan předseda ničeho nedopustil a všechno bylo v pořádku, nemám důvod ho tady obviňovat z něčeho, co třeba už bylo nějak prošetřeno. Ale pro mě je třeba zajímavé, když někdo vloží peníze svých firem, konkrétně 272 milionů, do reklamy na staveništi, do nějakého jednoho či dvou billboardů, bylo to na Čapím hnízdě, a myslí si, že to jsou dobře vynaložené peníze na reklamu. Já nevím, jaké k tomu vedly koho důvody, ale myslím si, že toto nesvědčí o ekonomické kompetenci, pokud tím nebylo sledováno něco jiného. Jenom za první rok fungování Čapího hnízda Čapí hnízdo získalo z reklamy 65 milionů korun a to by stačilo na pronájem 1 100 billboardů na celý rok nebo 2 000 reklamních spotů, které by v souhrnu vidělo 685 milionů diváků. To čerpám z veřejných zdrojů. To by mně připadalo jako lépe vynaložené peníze Agrofertu na reklamu, rozhodli jste se to dát do nějakého billboardu na staveništi, je to vaše volba, ale určitě to nesvědčí o nějaké velké ekonomické kompetenci.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

to je pravda, premiére, nejste ze stejného těsta, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 11.04.2024 13:36:44
babiš je skvělý ekonom a vůdčí osobnost, navíc je empatický, jeho projev je srozumitelný a jeho činy ve funkci premiéra byly vždy ku prospěchu národa a všech občanů. Fiala je pravý opak. Nemastný, neslaný zaříkávač hadů ale mnohem vychytralejší prospěchář než babiš. To neznamená, že chytřejší. Za babiše bylo líp, dokonce nejlíp od převratu.

|  22 |  0

Další články z rubriky

Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

21:03 Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k očkování.