Prokop (ANO): Útěkem před pravdou se stavební zákon nezachrání, pane ministře Bartoši

18.10.2022 14:36 | Tisková zpráva

Zpracování novely stavebního zákona z pera Ministerstva pro místní rozvoj a pirátského ministra Bartoše připomíná přípravu oběda bez kuchaře.

Prokop (ANO): Útěkem před pravdou se stavební zákon nezachrání, pane ministře Bartoši
Foto: Archiv O. Prokopa
Popisek: Ondřej Prokop

To nejsou slova má, ale Ondřeje Boháče, ředitele Institutu a plánování hlavního města Prahy. Ministr Bartoš a jeho lidé způsobili České republice škodu již tím, že na přípravě takto nekvalitní novely stavebního zákona spotřebovali energii na počítačích v ministerských kancelářích, protože to, co připravili, je horší než to, co bylo a je. Ani to nejsou má slova, ale pro tentokrát slova Petra Hlaváčka, náměstka primátora hlavního města Prahy za Starosty.

A v kritice nejsou sami. Obsahovou podobu novely, ale také způsob jejího projednávání kritizují také odborné skupiny, svazy, spolky, asociace, komory, velká města, Svaz měst a obcí České republiky a mnozí další. Panu ministrovi se podařilo spojit ty, kteří dříve stáli proti sobě. Nyní je sjednotil odpor k nekvalitnímu návrhu. A rádi by to Ivanu Bartošovi řekli do očí. Jenže on před konfrontací opakovaně utíká. Utekl ze semináře v Poslanecké sněmovně (údajně proto, že nečekal, že se na něm stavební zákon bude projednávat), na vypořádání připomínkového řízení ani nepřišel, a svým úředníkům nedal žádný mandát jednat (s tím, že vypořádání povede on sám, mnozí na něj ale marně čekají do dneška), z konference tento týden doslova utekl poté, co slyšel jen a jen kritiku (a nenahradila jej ani jeho nová náměstkyně, ale v takto významné věci za sebe poslal ředitelku odboru). Dobře to shrnul jeden z přítomných: odešel, jako vždy. A jiný dodal: na veřejnou odbornost kašle. A já dodávám: také na veřejnost širokou, protože nová stavební legislativa je důležitá pro nás všechny.

Návrh podepsaný ministrem Bartošem, ministrem rychlé nekvalitní práce, kritizovala také Legislativní rada Vlády České republiky. Že přes mnohé připomínky návrhy „pustí“ dále není velkým překvapením, když jí předsedá další pirátský ministr, tentokrát ten pro legislativu. Poměrně pěkně shrnula návrh analýza, kterou si objednalo samotné MMR (jaké to paradoxy!), a která měla hodnotit dopady regulace. Výsledek: v porovnání s předchozí variantou, a také s tou, kterou nahradila, se jedná o nejhorší řešení. Jinými slovy – vše je lepší než to, s čím přichází ministr Bartoš a jím neřízení úředníci z MMR. Rád bych řekl: jaké překvapení. Bohužel ale musím konstatovat: je to právě takové, jaké jsme čekali, a ještě horší!

Co to znamená pro Českou republiku a její obyvatele? Že se mohou rozloučit s rychlejší výstavbou bytů, bydlení tedy nebude dostupnější, a ani levnější. Že i nadále bude váznout výstavba silnic, dálnic či železnic. Že vše bude drahé, neefektivní a netransparentní, tedy podporující korupci.

Smutný výsledek práce ministra Bartoše, který tak moc chce digitalizovat celý svět, že zapomíná na to, co je skutečně jeho prací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…