Richterová (Piráti): Já si dezinformační útok zažila. Nikomu to nepřeju

18.01.2023 16:48

Projev na 51. schůzi Poslanecké sněmovny 18. ledna 2023 k návrhu na vyslovení nedůvěry vládě.

Richterová (Piráti): Já si dezinformační útok zažila. Nikomu to nepřeju
Foto: Hana Brožková
Popisek: Olga Richterová a Ivan Bartoš

Velice děkuji. Využívám této možnosti reagovat na průběh rozpravy a děkuju za to umožnění paní kolegyni, protože mně se to prostě velice osobně dotklo. Před několika lety, kdy o mně byla šířená přímo osobně s mojí fotografií se smyšleným lživým citátem lež. Tohle je, prosím, případ dezinformace, případ, který nakonec ve finále, bylo to o smyšlených bytech pro migranty, se nějakým způsobem promítl i do předvolební kampaně šéfa největšího opozičního hnutí zde ve sněmovně. On i po volbách, pan poslanec Andrej Babiš, přiznal, že to s těmi migranty do chalup byla tak trošku věc z říše fantazie. Ne tak trošku, to byl úplný výmysl.

Já jsem minulý týden vyhrála pravomocně soud proti tomu, aby nebylo možné šířit lži o lidech, s paní, která o mně šířila tu naprostou smyšlenost. Věděla to, bylo to vědomé a bylo to velmi nebezpečné. Ty výhrůžky násilím, vulgarity, opravdu věci, nepřála bych to vůbec nikomu, jsou totiž něco, co se znásobilo se sociálními sítěmi. Ale bylo to přítomné vždy, vždycky se míchaly nějaké vášně na základě nepravd. Jenom bych připomněla v minulosti už také známý fenomén jaksi veřejného davového lynče. Takže lži a dezinformace můžou spouštět takové věci a ta klíčová věc je: Lež není názor. Já tedy chci každého, prosím, povzbudit k zamýšlení se, když šíříte informace, zda je máte ověřené. A když se tady bavíme o nějaké abstraktní svobodě slova, abychom si uvědomili, že je to i velmi konkrétní věc. Odpovědnost za to, co říkáme a také odpovědnost za to, že se svobodou se zároveň pojí i odpovědnost. (Předsedající: Čas, paní místopředsedkyně.) Děkuju.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…