Richterová (Piráti): To není názorová polemika, to je šíření nenávisti

05.06.2019 16:29

Projev na 30. schůzi Poslanecké sněmovny 5. června 2019 k návrhu na volbu členů Rady České tiskové kanceláře.

Richterová (Piráti): To není názorová polemika, to je šíření nenávisti
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Olga Richterová

Dobrý den, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení ministři, které tady vidím přítomné, já bych ráda jen tak připomněla - já jsem v minulosti vyučovala na filozofické fakultě Univerzity Karlovy a právě pan Šlerka tam byl mnohaletým vedoucím jednoho oboru, oboru zvaného nová média. Je to skutečně akademik, odborník. Ráda bych zdůraznila, že to, že jsme se na nominaci shodli právě s klubem KDU, ukazuje, že to není kandidát stranický, ale nadstranický.

Naopak tu stojím, abych vám připomněla, jaké kontroverze jsou spjaté s jiným kandidátem, a sice s panem Michalem Semínem. Stojím tady proto, že považuji skutečně za velice důležité, koho jako Sněmovna zvolíme do Rady České tiskové kanceláře. Není to malá věc. ČTK má obrovský vliv na českou mediální scénu.

Víte, že já jsem lingvistka, korpusová lingvistka, že jsem studovala mimo jiné to, jakým způsobem jazyk odráží naše myšlení. Já bych ráda přitáhla vaši pozornost ke slovům samotného pana Semína, k tomu, jak on sám vnímá svět. Odcituji vám z jeho dvou textů, z textů, které sám zveřejnil. Jakožto někdo, kdo reprezentuje akci DOST, se hlásí k hodnotě autentického náboženství. To mě zaujalo, já sama jsem evangelička, nicméně v textu, který zveřejnil pan Semín na portálu Karolík, katolická revue, jsem našla opravdu části, které například ve vztahu k Židům vybírají kontroverzní citaci "vy máte ďábla za otce" a potom autor pan Semín dodává "tato řeč je stále aktuální, neboť soudobý judaismus navazuje na farizejskou linii, v tomto smyslu nelze ani oprávněně tvrdit, že máme za společné dědictví desatero".

Já nyní odcituji z textu pana Pavláta, ředitele židovského muzea, že "podobně vyhrocený dehumanizující antijudaismus v minulosti vedl k nesčetným projevům násilí proti Židům. A dědictví takového antijudaismu potom sehrálo tragickou roli i v dějinách antisemitismu, včetně toho genocidního nacistického". /Konec citace pana Pavláta./ Chci upozornit na to, že to opravdu není maličkost.

A druhý text, z něhož vám chci několik ukázek přečíst, zase byl otevřený dopis pana Semína, který byl adresován České televizi. Jenom upozorním na sousloví, která se v tom dopise opakují. Opakuje se tam sousloví typu, kdy označuje novináře za uvědomělé soudruhy, kteří burcují publikum do boje proti rozvracečům socialismu, pardon, liberální demokracie, že novináři dělají politické školení mužstva /to bylo uvedeno v uvozovkách/, nebo že předvádějí estébácké praktiky, případně v tom textu jsou názvy jako politruci z České televize, nebo zase novináři jsou označeni za propagandistické duo. Poslední takové sousloví je mediální hyeny.

Já chci zdůraznit, že názorově nehodlám polemizovat s tím, co pan Semín zastává, ale takováto slovní spojení nejsou názorovou polemikou, to je šíření nenávisti. Nic jiného. Apeluji na vás, abyste to při své volbě zvážili.

Děkuji. (Potlesk z pravé strany sálu.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě