Rozvoral (SPD): Brexit bude – Donald Trump se na něj již poctivě připravuje

10.06.2019 10:29

Americký prezident Donald Trump uskutečnil počátkem června třídenní návštěvu Británie. Hlavním cílem této pracovní cesty bylo připravit co nejlepší podmínky pro budoucí spolupráci mezi oběma zeměmi po vystoupení Britů z Evropské unie.

Rozvoral (SPD): Brexit bude – Donald Trump se na něj již poctivě připravuje
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Hnutí SPD vidí v této návštěvě Donalda Trumpa inspiraci pro naše vrcholné představitele, aby zareagovali na skutečnost, že v brzké době opustí Velká Británie Evropskou unii a stane se tak samostatnou, vyspělou a bohatou zemí na evropském kontinentu, se kterou je třeba dojednat nové dvoustranné a pro obě země výhodné smlouvy pro budoucí vzájemnou spolupráci a obchod.  

Jiný názor na odchod Británie z EU zastávají její čelní představitelé. Ti si přejí, aby budoucí lídr britských konzervativců neuskutečnil brexit, který je plánován do konce října tohoto roku a nastal tak jeho další odklad do jara roku 2020. V průběhu tohoto období budou různými formami apelovat na Spojené království, aby bylo vyhlášeno druhé referendum, což je třeba zásadně odmítnout.       

Součástí návštěvy amerického prezidenta Donalda Trumpa, kterého doprovázely i jeho čtyři dospělé děti, bylo také setkání s britskou královnou Alžbětou II. v Buckinghamském paláci spojené se slavnostním státním banketem. Hlavním cílem návštěvy Trumpa ale bylo oficiální jednání se členy britské vlády a jednání se zástupci podnikatelské sféry. S britskou premiérkou Theresou Mayovou pracovně poobědval a prohlédl si prostory v Downing Street. Mayová předala Trumpovi jako dar reprodukci Atlantické charty, společné prohlášení států bojujících proti nacistickému Německu, vydanou na konferenci v Londýně 14. srpna 1941. Tento dokument položil základ principům volného obchodu a kolektivní bezpečnosti v poválečném uspořádání západní Evropy a USA. Tento dar plně vystihnul témata společného jednání o budoucí obchodní spolupráci po brexitu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

V rámci jednání se hovořilo o brexitu jako takovém, ke kterému se Donald Trump vyjadřoval velmi pozitivně a vyjádřil Britům své přání, aby byl celý tento proces co nejdříve úspěšně dokončen. Součástí společného jednání byly i otázky klimatu a zapojení společnosti Huawei do budování mobilní sítě páté generace (5G). Po jednáních prezident Trump před novináři ohlásil, že Spojené státy jsou připravené s Británií po jejím odchodu z Evropské unie uzavřít „úžasnou“ obchodní dohodu a avizoval, že obě země mohou objem vzájemného obchodu zdvojnásobit až ztrojnásobit. V době pobytu Trumpa v Británii zamířil do sídla amerického velvyslance v Londýně lídr Strany pro brexit Nigel Farage, kterého tam americký prezident pozval k jednání. Strana pro brexit dosáhla v nedávno proběhlých eurovolbách velkého vítězství, když obdržela od Britů skoro třetinu odevzdaných hlasů a skončila na prvním místě.

Hnutí SPD, stejně jako americký prezident Donald Trump, si přeje, aby byl konečně a co nejdříve zakončen celý proces odchodu Spojeného království z EU a doporučuje naší vládě, aby intenzivně pracovala na budoucích dvoustranných dohodách mezi Českou republikou a Británii, které budou přínosné pro obě země.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

15:14 Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem ve…