Rozvoral (SPD): Je načase, aby se Velká Británie sjednotila a dokončila brexit

04.11.2019 9:41

Nekonečný příběh brexitu bude pokračovat po britských předčasných prosincových volbách. Britové se snad konečně dočkají toho, že se stále odkládaný brexit dotáhne do zdárného konce.

Rozvoral (SPD): Je načase, aby se Velká Británie sjednotila a dokončila brexit
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Přispět by k tomu mohly výsledky předčasných voleb, které proběhnou 12. prosince tohoto roku, a potvrdí se očekávané výsledky průzkumů, které favorizují za vítěze konzervativce v čele se svým lídrem a současným premiérem Borisem Johnsonem.

Hnutí SPD po celou dobu podporovalo britskou premiérku Theresu Mayovou a po jejím odstoupení současného premiéra Borise Johnsona v úsilí naplnit odkaz vůle Britů, kterou vyjádřili v referendu o členství Spojeného království v Evropské unii.  Referendum proběhlo ve Spojeném království a Gibraltaru dne 23. června 2016 a voliči v něm hlasovali nadpoloviční většinou 17,411 miliónu hlasů pro takzvaný brexit, tedy opuštění unie. Byli to hlavně opoziční poslanci Labouristické strany v čele se svým lídrem Jeremym Corbynem, kteří nerespektovali vůli Britů a za každou cenu se snažili odchod Británie z Evropské unie oddálit. To se jim naneštěstí třikrát podařilo. Tato opoziční probruselská strana vedená Jeremy Corbynem dokonce prosazovala vypsání nového referenda v této věci. Naposledy se jí podařilo rozbít snahu premiéra Borise Johnsona odejít z EU ke dni 31. října tohoto roku. V našem hnutí SPD pevně věříme, že Britové odchodu z Evropské unie dosáhnou, a to nejpozději k 31. lednu roku 2020.

Připomeňme si, jaká je současná situace ve Spojeném království. Vše je jako na začátku, před vypsáním referenda v roce 2016. Ve věci odchodu Britů z EU rozhodnou znovu voliči, ale v rámci předčasných voleb, které se uskuteční 12. prosince tohoto roku. Do dolní komory je voleno 650 poslanců, kde Anglii zastupuje 533 poslanců, Wales 40 poslanců, Severní Irsko 18 poslanců a Skotsko 59 poslanců. Parlamentní volby se konaly ve Spojeném království naposledy v červnu 2017 a byly též předčasné. Nynější volby proběhnou v nestandardním termínu v prosinci, což bude v Británii poprvé za téměř sto let.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Nyní už strany rozběhly předvolební kampaň, vedenou s cílem získat co nejvíce voličů. Lídr konzervativců Boris Johnson začal v rámci předvolební kampaně s návštěvami škol, nemocnic a policejních stanic v různých částech Británie. Jeho volební strategie vychází z hlavních pilířů kampaně vládních konzervativců, kterými jsou kromě dokončení brexitu investice do zdravotnictví, školství a boj proti zločinu. Labouristický lídr Corbyn zahájil svoji předvolební kampaň projevem v kulturním centru v londýnské čtvrti Battersea, při kterém prohlásil, že Johnson selhal, když nesplnil slib o říjnovém odchodu z EU, a že za toto selhání může jen a pouze předseda vlády (už ale neuvedl, že největší obstrukce mu vytvářeli právě příznivci jeho strany, kteří se nehodlali smířit s tím, že by Britové opustili Evropskou unii). Corbyn též hovořil o tom, že v případě, kdyby se stal novým britským premiérem, prosadil by nové vypsání referenda o setrvání Spojeného království v Evropské unii. Takže si počkejme, jak to všechno dopadne. Nejnovější průzkumy preferencí uvádějí náskok více jak patnácti procentních bodů konzervativců před labouristy.

Hnutí SPD přeje vítězství ve sněmovních volbách konzervativcům v čele s Borisem Johnsonem. Věříme, že v roli nového budoucího premiéra Boris Johnson naplní to, co tvrdí v rámci volební kampaně: „Že je načase, aby se země sjednotila a dokončila brexit.“ Dále doufáme, že Spojené království uzavře s naší republikou takové vzájemné dohody o volném pohybu osob, služeb, zboží a kapitálu, které budou výhodné pro obě země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.