Rozvoral (SPD): Komisaři Evropské komise stojí daňové poplatníky nemalé peníze

12.09.2019 10:01

Toto úterý představila nastupující předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová seznam kandidátů na eurokomisaře, navržené členskými zeměmi. Tito eurokomisaři mají zajištěné nadstandardní příjmy, a to i po skončení jejich působení v Bruselu.

Rozvoral (SPD): Komisaři Evropské komise stojí daňové poplatníky nemalé peníze
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Hnutí SPD vnímá celou Evropskou unii jako přežitý a hlavně nefunkční model a spolupráci mezi jednotlivými zeměmi v rámci Evropy si představujeme na jiných základech. Z EU se stal velký byrokratický a globalistický moloch, který stojí daňové poplatníky všech zemí osmadvacítky nemalé finanční náklady. Projekt Evropské unie potřebuje nahradit jinou formou spolupráce suverénních evropských zemí a to na bázi volného pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu bez diktátu Bruselu. K nově zvoleným komisařům jenom zmíním, že jejich posláním je striktně hájit zájmy Evropské unie a tím potlačovat prvky vlastenectví a národní suverenity jednotlivých členských států.

V novém zastoupení Evropské komise, které předsedá dosavadní německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová, zasedne celkem 27 komisařů, z toho 13 žen a 14 mužů. V minulé Evropské komisi, které předsedal Jean-Claude Juncker, byl tento poměr devatenáct ku devíti ve prospěch mužů. Všichni tito komisaři, kterým už skončil mandát v Evropské komisi, dostanou na odchodném minimálně okolo 100 tisíc eur ročně po dobu tří let, ale i pak mají garantovanou doživotní rentu. Nově zvolení eurokomisaři mají zajištěný základní plat skoro 21.000 eur, což se v přepočtu blíží částce 550 tisíc korun měsíčně. Tento plat podléhá evropské dani, která je stanovena ve výši 45 procent. Eurokomisaři dostanou navíc až 17 tisíc korun měsíčně na reprezentaci, zajištěny mají i finance na bydlení, a to 15% z platu, což dělá až 80 tisíc korun. I po skončení funkčního období budou po dobu tří let pobírat 40 až 65 procent dosavadního platu (217 tisíc až 325 tisíc korun), a to v závislosti na době působení v komisi. Vůbec nejpohádkověji ovšem vypadá důchod eurokomisařů. Na ten mají nárok od 65 let a jeho výše je 4,275% z platu za každý rok ve funkci. Tak například po deseti letech by eurokomisař měl nárok na důchod ve výši skoro 9.000 eur, což představuje zhruba 220 tisíc korun.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Českou republiku bude v novém složení Evropské komise zastupovat Věra Jourová, která v Evropské komisi pracovala již v předešlém období a měla ve své kompetenci porfolio – Spravedlnost, ochranu spotřebitelů a otázky rovnosti pohlaví. Nyní eurokomisařka Věra Jourová získala post místopředsedkyně Evropské komise a v týmu Ursuly von der Leyenové bude mít na starosti dodržování hodnot Evropské unie a transparentnost. Komise bude mít celkem osm místopředsedů.

Hnutí SPD nevidí přínos v tom, že se Věra Jourová stala místopředsedkyní Evropské komise, neboť jejím úkolem bude hájit pouze zájmy Evropské unie, a to i proti zájmům jednotlivých unijních států. V této souvislosti se podívejme do minulosti a položme si otázku, o co se zasloužili bývalí eurokomisaři z naší republiky? Pavel Telička, portfolio – Zdraví a ochrana spotřebitele, Vladimír Špidla, portfolio – Zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti, Štefan Füle, portfolio – Rozšíření a politika sousedství. Odpovědět si může každý sám. Pro hnutí SPD jsou na prvním místě naši občané, pro které chceme to nejlepší, a proto např. pro seniory podporujeme navýšení starobních důchodů a odmítáme zvyšovat věk do jeho odchodu. Velice důležitá je pro nás také podpora mladých, pracovitých, tradičních, přirozených rodin s dětmi a to z důvodu udržení naší populace.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…