Rozvoral (SPD): Prosazujeme přímou volbu a odvolatelnost politiků

30.03.2022 16:05

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

Rozvoral (SPD): Prosazujeme přímou volbu a odvolatelnost politiků
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Vážení přátelé, toto je aktuální politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), ve kterém žádáme vládu Petra Fialy, aby konečně oznámila, kde je strop pro přijímání uprchlíků z Ukrajiny. 

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí
Sám premiér uznal, že je ČR již na samé hraně svých kapacit. Čeští občané i nadále platí kvůli nečinnosti vlády předražené ceny energií, pohonných hmot a potravin. Chléb může stát až 60 korun. Shromáždili jsme podpisy pro mimořádnou schůzi Sněmovny kvůli provizi osm milionů korun z veřejných peněz, kterou požadoval europoslanec STAN Stanislav Polčák. Prosazujeme přímou volbu a odvolatelnost politiků. Hlasovali jsme proti vládou navrhovanému nelegálnímu prodloužení nouzového stavu. Hnutí SPD i nadále odmítá vyvážení zbraní a munice na Ukrajinu. Prosazujeme mírová jednání u kulatého stolu, a nikoliv válku.

1. Žádáme vládu Petra Fialy, aby konečně oznámila, kde je strop pro přijímání uprchlíků z Ukrajiny. Sám premiér uznal, že je ČR již na samé hraně svých kapacit.

V současné době evidujeme na našem území již více než 320 tisíc uprchlíků z Ukrajiny a další stále přicházejí. Vládní představitelé říkají, že se mají přijímat uprchlíci ze 45 milionové Ukrajiny neomezeně a že jich u nás většina zůstane natrvalo. Přitom si zároveň premiér Petr Fiala (ODS) protiřečí, když tvrdí, že Česká republika je již na samé hraně svých kapacit, který je podle něj ve výši dvou procent domácí populace pro republiku zvladatelný. Tato hranice je již však dávno překonána. Hnutí SPD žádá vládu, aby konečně oznámila plán, a kde je strop pro přijímání uprchlíků. Pomáhat uprchlíkům z Ukrajiny je podle nás správné, ale pouze přiměřeně, na nezbytně nutnou dobu a po ukončení konfliktu na Ukrajině by se měli vrátit zpět budovat svoji rodnou zemi. V tomto se postoj SPD zásadně liší od postoje Fialovy vlády a hnutí ANO. Vláda stále nepřichází se zásadními opatřeními ve způsobech přijímání uprchlíků a naše republika tuto situaci nebude schopna ekonomicky a sociálně zvládnout. Naši občané mají oprávněné obavy o udržitelnost našeho zdravotního a sociálního systému, situaci na pracovním trhu, ve školství a trápí je zdražování. Fialova vláda odmítá řešit problémy českých občanů, a to je špatně.

2. Čeští občané i nadále platí kvůli nečinnosti vlády předražené ceny energií, pohonných hmot, potravin a bydlení. Chléb může stát až 60 korun.

Válečný konflikt na Ukrajině má vliv i na rostoucí ceny pšenice v České republice. Ukrajina je známá jako „obilnice" Evropy, ale kvůli probíhajícímu válečnému konfliktu bude ohroženo její pěstování. Česká republika by proto měla podle Svazu pekařů a cukrářů zásadně omezit vývoz pšenice, jejíž cena se právě kvůli bojům na Ukrajině meziročně zdvojnásobila. Běžný chléb by tak mohl stát letos i 60 korun. Prudké zdražení pšenice dále prohlubuje problémy pekařů, kteří se potýkají s rostoucími cenami energií nebo pohonných hmot, a čelí tak existenčním problémům. Pšenice se v současné době obchoduje v průměru 11 tisíc korun za tunu, přičemž loni v březnu stála tuna 5 500 korun. Pro hnutí SPD je zcela nepřijatelné, abychom pšenici vyváželi a doma přitom byli naši pekaři nuceni pečivo pro občany zdražovat. Opakovaně vyzýváme současnou vládu Petra Fialy (ODS), aby konala. Čeští občané i nadále platí kvůli nečinnosti vlády předražené ceny energií, pohonných hmot a potravin, přestože velkoobchodní cena plynu za čtrnáct dnů klesla zhruba o 70 %. Koaliční vláda SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů a STAN tak nechává české občany v čím dál větších existenčních problémech, přičemž i nadále se všechno pro naše občany zdražuje a naši občané dále chudnou. To je pro SPD nepřijatelné a tato vláda by měla podat demisi.

3. Shromáždili jsme podpisy pro mimořádnou schůzi Sněmovny kvůli Polčákově provizi osm milionů. Prosazujeme přímou volbu a odvolatelnost politiků.

Europoslanec a advokát v jedné osobě Stanislav Polčák (STAN), u kterého se provalilo, že za 8 milionovou provizi z veřejných peněz prosazoval zákon o odškodnění pro obce za výbuch ve Vrběticích, stále odmítá rezignovat na funkci europoslance. Podle serveru Seznam Zprávy měl Polčák od čtyř dotčených obcí požadovat provizi v celkové výši celkem 7,75 miliónu korun. Navíc se ukázalo, že si účtoval i za setkání s poslanci SPD ve Sněmovně 47 tisíc korun za hodinu. To, že má za prosazení zákona Polčák slíbenou milionovou provizi, ale nikomu ve Sněmovně předem před hlasováním neřekl. Poslanecký klub SPD požadoval minulý týden na řádné schůzi Sněmovny, aby se Sněmovna tímto zabývala a aby ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan tuto záležitost vysvětlil. Sněmovna ale hlasy koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů a STAN tento požadavek odmítla. Pro SPD je tento Polčákův postup zcela nemorální a nepřijatelný! Proto poslanecký klub hnutí SPD shromáždil potřebné podpisy na mimořádnou schůzi Sněmovny, aby byla tato věc ve Sněmovně řádně projednána a vysvětlena. Hnutí SPD dlouhodobě navrhuje zákon o přímé volbě a odvolatelnosti politiků a jejich hmotné odpovědnosti, který by tuto a podobné situace umožnil řešit. Stávající vládní koalice Petra Fialy nám jej opakovaně odmítá zařadit na pořad schůze, projednat a schválit.

4. Hlasovali jsme proti vládou navrhovanému nelegálnímu prodloužení nouzového stavu.

Odmítáme vládou navržené prodloužení nouzového stavu, který vláda Petra Fialy vyhlásila od 4. března 2022 na dobu 30 dnů. V současné době jej vláda „SPOLU" (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) Pirátů a STAN požadovala prodloužit nikoliv o dalších 30, ale rovnou o dalších 58 dnů. Prodloužení o více než 30 dnů najednou je ale nejen podle našeho názoru, ale i podle většiny ústavních právníků nelegální. Vyhlášení nouzového stavu je zcela mimořádný krizový stav, který v případě vyhlášení anebo jeho prodloužení dává vládě a hejtmanům zcela mimořádné pravomoci. Hnutí SPD odmítá nejen nouzový stav, ale zároveň dávat této vládě a hejtmanům bianko šek na další dva měsíce, aby tak mohli mj. nařizovat hoteliérům a osobám poskytujícím ubytovací služby, aby nuceně poskytovali i nadále svoje ubytovací kapacity ve prospěch uprchlíků a mohly být také vládou prováděny nákupy bez výběrových řízení. Veškerá opatření lze řešit prostřednictvím mnohem mírnějších opatření stávající krizové legislativy, než je nouzový stav (např. vyhlášením stavu nebezpečí). Proto poslanecký klub hnutí SPD hlasoval proti prodloužení nouzového stavu, kterým i předchozí Babišova vláda v průběhu posledních dvou let plýtvala a zneužívala jej. V této souvislosti připomínáme, že také hnutí ANO souhlasí s prodloužením stávajícího nouzového stavu. Hnutí SPD je tak jedinou stranou ve Sněmovně, která nesouhlasí s nouzovým stavem.

5. Hnutí SPD i nadále odmítá vyvážení zbraní a munice na Ukrajinu. Prosazujeme mírová jednání u kulatého stolu, a nikoliv válku.

Minulý týden proběhl mimořádný summit NATO kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině. Summit odsoudil ruskou agresi a mj. rozhodl o posílení svého východního křídla na Slovensku, Maďarsku, Rumunsku a v Bulharsku. Dále se představitelé zúčastněných států dohodli na tom, že státy NATO Ukrajině poskytnou další vojenskou podporu. Následně na tento summit navázal summit Evropské unie, který navštívil americký prezident Joe Biden, který tak chtěl dokázat jednotu Západu vůči Moskvě. Hnutí SPD i nadále odmítá vyvážení zbraní a munice na Ukrajinu. Prosazujeme mírová jednání u kulatého stolu, a nikoliv válku. Hnutí SPD proto vítá vyjádření Maďarska, které prostřednictvím svého ministra zahraničí Pétera Szijjártó prohlásilo, že bude vetovat rozhodnutí EU, pokud se rozhodne zakázat dovoz energie z Ruské federace, zavést bezletovou zónu na Ukrajinou, či vyslat na Ukrajinu vojenské jednotky. V SPD zastáváme názor, že v rámci Visegrádu je třeba budovat silné, suverénní a národní státy a armády, které budou schopny bránit naše území.

Převzato z Profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Vážený pane učiteli Rakušane, to myslíte jako vtip?

10:04 Mašek (ANO): Vážený pane učiteli Rakušane, to myslíte jako vtip?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ministru Rakušanovi.