STAN: Navrhujeme podporu samoživitelům 6000 korun. Právě oni pomoc nutně potřebují

27.08.2020 10:44

Hnutí STAN navrhne podporu 6000 korun samoživitelům i rodičům pobírajícím rodičovský příspěvek. Právě na rodiče, kteří se bez svých partnerů starají o nezaopatřené děti, dopadla koronavirová krize nejvýrazněji. Mnoho z nich přišlo o práci a propadlo se do ještě tíživější finanční situace nebo i zadlužení. Podobně se zhoršila i situace mladých rodin.

STAN: Navrhujeme podporu samoživitelům 6000 korun. Právě oni pomoc nutně potřebují
Foto: STAN
Popisek: STAN

Podle průzkumu Klubu Svobodných matek přišlo 20 % samoživitelů v důsledku krize o práci, třetině z nich klesl příjem pod 10 tisíc a polovina se zadlužila. „Byl to pro jejich domácnosti obrovský zásah. Museli zůstat s dětmi doma, a to výrazně zvýšilo náklady a mnohdy v důsledku toho přišli i o práci. Pokud se tito lidé dostanou do dluhových pastí a těžko se to bude napravovat. Neměli bychom to dopustit,“ upozorňuje předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Vláda chystá odměnu důchodcům za problémy spojené s epidemickou krizí, ale na podporu rodičů samoživitelů a mladých rodin nepomyslela. Přitom právě na ně by vláda měla myslet v první řadě. „Vláda měla samoživitele podpořit již v době krize, abychom předešli těmto zdrcujícím následkům. Nicméně tato jednorázová podpora by jim mohla částečně pomoci, a především by to byl jasný signál, že jsme na ně nezapomněli. Nejen senioři potřebují podporu. Tím to ale nesmí skončit. Stát musí jejich nastavit systémové podmínky podpory pro samoživitele, usnadnit jim pracovní možnosti a umožnit rychlejší vymáhání alimentů od bývalých partnerů, kteří je odmítají platit,“ říká Vít Rakušan.

Anketa

Je špatně, když se lidé smějí zranění prezidenta Zemana?

95%
5%
hlasovalo: 13771 lidí

Vláda podle názoru hnutí STAN dlouhodobě opomíjí samoživitele proto, že nejsou dominantní skupinou ve volbách. „Raději bych uvítal systémové řešení, které zabrání tomu, aby se samoživitelé propadli pod hranici chudoby, ale ze strany vlády není ambice tyto problémy řešit. Vláda se chová, jako by byl státní rozpočet bezedný. My ale musíme hledat, jak pomoci těm, kteří to nejvíce potřebují,“ dodává předseda poslaneckého klubu Jan Farský.

Částku 6000 korun chce hnutí STAN přidat i mladým rodinám pobírajícím rodičovský příspěvek. „I oni to v krizi měli náročné. Nevidím důvod, proč bychom neměli podpořit rodiny s malými dětmi,“ doplňuje poslanec Petr Gazdík.

O podpoře legislativního návrhu budou nyní zástupci hnutí STAN jednat s dalšími stranami. Vít Rakušan doufá, že ho podpoří i poslanci z jiných klubů a návrh se stihne projednat v co nejkratším možném čase.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…