Šafránková (SPD): Spravedlivé ošetřovné všem pracujícím rodičům

14.10.2020 15:18

Ode dneška, středy 14. října, dojde k uzavření veškerých základních škol v České republice a k jejich přechodu na tzv. distanční výuku. Toto opatření má trvat – zatím – do konce nouzového stavu, do 2. listopadu.

Šafránková (SPD): Spravedlivé ošetřovné všem pracujícím rodičům
Foto: archiv LŠ
Popisek: Lucie Šafránková, poslankyně Parlamentu ČR za hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Místopředsedkyně sněmovního Výboru pro sociální politiku. Členka Zastupitelstva města Brna.

Tato situace mimo jiné otevírá nutnost operativní změny v pravidlech tzv. ošetřovného, což je dávka nemocenského pojištění pro případy, kdy musí zaměstnanec pečovat o člena společné domácnosti (typicky z důvodu nemoci 

či úrazu) – nejčastěji tehdy, kdy rodič, namísto svého zaměstnání, doma pečuje
o své dítě, které nemůže z objektivních příčin navštěvovat školu nebo školku. Standardní délka tohoto ošetřovného činí devět kalendářních dní, u osamělých rodičů (samoživitelů) pak 16 kalendářních dní.

V souvislosti s rozhodnutím o dočasném uzavření škol z epidemiologických důvodů předkládá vláda do Poslanecké sněmovny zákon o mimořádných a časově ohraničených (max. do 30. června 2021) úpravách v nastavení ošetřovného.

Co je jeho obsahem?

V prvé řadě prodloužení doby (placeného) ošetřovného ze standardních 9 dnů (resp. 16 dnů pro osamělé rodiče) na celou dobu trvání uzavření školských zařízení v důsledku vládních omezujících opatření.

Nárok na toto „krizové“ ošetřovné mají  mít i zaměstnanci činní na základě dohody o provedení práce anebo na základě dohody o pracovní činnosti, ovšem pouze ti, kteří jsou aktuálně plátci nemocenského pojištění, anebo byli účastni plátci tohoto pojištění alespoň ve třech kalendářních měsících bezprostředně předcházejících tomu kalendářnímu měsíci, v němž vznikla potřeba péče o dítě  v důsledku uzavření příslušného školského zařízení.

Toto mimořádné ošetřovné se nebude vyplácet za dny pracovního

klidu. A zákon má umožnit rodičům (nebo osobám o dítě pečujícím)  neomezený počet střídání v průběhu této péče (za standardních poměrů tak lze učinit pouze jedenkrát).

Jsou tyto úpravy dostačující? Zdaleka ne, a proto jménem poslaneckého klubu hnutí SPD podávám k vládnímu materiálu několik pozměňovacích návrhů:

1.    Chceme poskytnout nárok na toto mimořádné ošetřovné všem zaměstnancům pracujícím na dohody o pracovní činnosti a na dohody
o provedení práce - bez jakéhokoli omezení, bez ohledu na to zda jsou,
příp. byli, plátci nemocenského pojištění.

V současné mimořádné době nelze nechat tyto zaměstnance, kteří budou pečovat v době uzavření školských zařízení o své děti do deseti let, zcela bez příjmu. To je nemyslitelné. Zejména proto, že se mnohdy jedná
o nízkopříjmové občany, typicky o matky-samoživitelky, pro které každý výpadek pravidelného příjmu znamená riziko pádu do existenční chudoby, do dluhových pastí a následných exekucí. A rovněž tak by tento stav znamenal další zátěž pro systémy sociálních dávek. To nechceme vůbec připustit.

2.    Dále chceme, aby nárok na toto ošetřovné měli i další příbuzní dítěte (kromě jeho rodičů), přestože s ním nebydlí ve společné domácnosti.
Což navrhovaná úprava nedovoluje.  Jde o to, aby se rodinní příslušníci mohli při takto dlouhodobé péči o dítě vystřídat, což by nejvíce pomohlo opět právě matkám-samoživitelkám. Ale nejen jim.

Dle Zákona o nemocenském pojištění, kterým se problematika ošetřovného nadále řídí – vedle ustanovení speciálního zákona, která jsou mu nadřazena -  je podmínkou vzniku nároku na ošetřovné skutečnost,
že dítě, o které má být pečováno a osoba, která o něj pečuje, žijí 
ve společné domácnosti. Výjimku tvoří pouze ty případy, kdy se jedná
o ošetřování anebo o péči o dítě mladší 10 let jeho rodičem.

Tato úprava je nedostatečná obecně – a v krizových obdobích epidemií
a delších karantén zvláště,  jak nám ukázaly zkušenosti s obdobnými opatření v jarních měsících letošního roku. Proto je velmi důležité zakomponovat do zákona možnost, aby o dítě v době dlouhodobého uzavření školských zařízení mohli pečovat i jeho blízcí příbuzní, i když s ním trvale nežijí ve společné domácnosti.

Jde jednak o hledisko celospolečenského zájmu: předkládaná úprava nutí na delší  dobu (za účelem péče o své malé dítě) opustit zaměstnání
i ty rodiče (zejména samoživitelky a samoživitele), kteří vykonávají  profese, které stát nyní akutně velmi potřebuje: jde o lékaře a lékařky, zdravotní sestry a další střední zdravotnický personál, o záchranářky
a záchranáře, o pracovníky lékáren, o příslušníky bezpečnostních sborů,
o zdravotnické laboranty, o  hygieničky a hygienik, o pracovníky sociálních a  pečovatelských služeb a mnohé další.

A pak je zde i hledisko sociálně – ekonomické: čím bude trvání současných  mimořádných opatření delší, tím více budou klesat příjmy těchto pečujících rodičů (a jejich rodin) vůči jejich standardním příjmům ze zaměstnání.
Zejména nebezpečné je to u osob s průměrnými a nižšími příjmy
či u samoživitelek a samoživitelů.

Právě proto navrhujeme rozšířit okruh osob, které budou mít
po omezenou dobu uzavření škol a školek nárok na ošetřovné z důvodu péče o dítě o ty zaměstnance, kteří jsou k tomuto dítěti v příbuzenském vztahu dle definice příbuzenství v Občanském zákoníku. Jednalo by se např. o prarodiče či sourozence, jsou-li tyto osoby zaměstnanci účastnými na platbách nemocenského pojištění. Toto opatření by umožnilo mnoha rodinám volbu, kdo se péče o dítě ujme, právě např. s ohledem na výši příjmů příbuzných dítěte a typ jeho povolání.

Náš návrh by také posílil soudržnost rodin a pomohl by naší republice
v těch případech, kdy by mnozí rodiče mohli díky této úpravě setrvat v zaměstnání, jejichž obsazenost je nyní v boji s epidemií a jejími následky mimořádně důležitá.

3.    Navrhujeme v SPD poskytnout nárok na toto mimořádné ošetřovné (ve výši 500 Kč za jeden den péče) i těm osobám samostatně výdělečně činným (živnostníkům), které si dobrovolně platí nemocenské pojištění.

Cílem tohoto návrhu je zajistit alespoň určitý základní příjem živnostníkům pečujícím o své dětí do deseti let věku v době, kdy mnozí z nich budou navíc muset výrazně omezit  - nebo zcela zastavit  - svoji výdělečnou podnikatelskou činnost.

Je v bytostném veřejném zájmu, aby příjmy těchto osob dále dramaticky neklesaly – a aby tito živnostníci nebyli postaveni před volbu mezi přerušením podnikání a ponecháním např. šestiletého dítěte po celý den
bez dozoru, což např. u živnostníků-samoživitelů reálně hrozí.

Mimořádná doba, kterou prožíváme, si žádá i mimořádná řešení. Při přijímání všech krizových opatření musíme mít zejména na paměti, jaký bude jejich dopad na občany, zejména pak na rodiny s dětmi. Nesmíme připustit, aby se někteří z nich, kdož celý život pracují, platí daně a zákonem předepsané odvody, ocitli, byť dočasně, bez pravidelného příjmu a bez finančních prostředků.

I proto předkládám za SPD všechny výše popsané návrhy v oblasti mimořádného ošetřovného.

Převzato z Profilu.

Bc. Lucie Šafránková

  • SPD
  • poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • poslankyně

Článek byl převzat z Profilu Bc. Lucie Šafránková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…