Šafránková (SPD): Třikrát běda! Na ošetřovné přece musí mít nárok každý pečující rodič

24.06.2020 16:16

Mnohokrát se stalo, že rodiče byli nejprve ubezpečováni o tom, že na ošetřovné nárok mají, ale konečné rozhodnutí bylo opačné. Jde ponejvíce o rozvedené či nesezdané páry, popřípadě o rodiče, kteří mají dítě v tzv. střídavé péči.

Šafránková (SPD): Třikrát běda! Na ošetřovné přece musí mít nárok každý pečující rodič
Foto: archiv LŠ
Popisek: Lucie Šafránková, poslankyně Parlamentu ČR za hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Místopředsedkyně sněmovního Výboru pro sociální politiku. Členka Zastupitelstva města Brna.

Speciální zákon č. 133/2020 Sb. (Zákon o některých úpravách v sociálním zabezpečení v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii v roce 2020) definoval podmínky a pravidla pro vyplácení mimořádného ošetřovného pro osoby pečující o děti z důvodu karantény a uzavření škol (a dalších zařízení pro děti a mládež) v době od poloviny března do konce června v důsledku pandemie tzv. koronaviru a s tím spojeného nouzového stavu. Zákon například zvyšoval věkovou hranici dětí, na které lze ošetřovné po omezenou dobu čerpat, z 10 na 13 let, později i zvyšoval poměr ošetřovného vůči hrubé mzdě, a to z 60 na 80 procent, přičemž ovšem ostatní, zejména pak procesní, náležitosti ošetřovného i nadále upravuje Zákon č. 187/2006 Sb. (Zákon o nemocenském pojištění). Z tohoto důvodu v praxi docházelo – a stále dochází – k některým nejasnostem a kolizím generujícím mnohé nespravedlnosti vůči rodičům, a to až diskriminačního charakteru.

Žít v jedné domácnosti

Výše uvedené se v první řadě týká skutečnosti, že na mimořádné ošetřovné (v době uzavření škol) – podle aplikační praxe opírající se právě o „zdrojový“ Zákon o nemocenském pojištění – nemají nárok rodiče dětí od 10 do 13 let, kteří s nimi nežijí společně v jedné domácnosti. Je tomu tak proto, že podle § 39 odstavce 2 Zákona o nemocenském pojištění je podmínkou nároku na výplatu ošetřovného okolnost, že dítě, o něž je pečováno, žije s osobou (musí se jednat o nemocensky pojištěného zaměstnance), která čerpá ošetřovné, v jedné domácnosti (paradoxně se nemusí jednat vůbec o příbuzného). To platí s jedinou výjimkou, kterou je ošetřování nebo péče o dítě mladší 10 let jeho rodičem. V takovém případě požadavek na společně sdílenou domácnost „padá“.

Aby nebyly exekuce

Uvedené ustanovení nebylo mimořádným „koronavirovým“ Zákonem č. 133/2020 nijak dotčeno ani upraveno, přestože jsem se opakovaně snažila o nápravu prostřednictvím pozměňovacích návrhů. Mým cílem bylo, aby po dobu uzavření škol v důsledku pandemie měli (dočasně) nárok na ošetřovné i přímí příbuzní dítěte, o které je pečováno, přestože s ním trvale v jedné společné domácnosti nežijí. Chtěla jsem dát rodičům a rodinám možnost volby při rozhodnutí o podobě čerpání ošetřovného podle jejich konkrétní situace a ekonomických potřeb. Nechtěla jsem, aby se například zbytečně nepropadali do příjmové chudoby a dluhových či exekučních pastí.

Bc. Lucie Šafránková

  • SPD
  • poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • poslankyně

Ministryně je v klidu

Hlavním důvodem byly ovšem mé obavy z možných negativních důsledků vládou nastoleného a petrifikovaného stavu, které se nyní v praxi, třikrát bohužel, naplňují… Vládní poslanci mé návrhy vždy odmítli, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD tvrdila, že nejsou potřebné a že nenastanou žádné problémy. Skutečnost je ovšem opačná a smutná: Česká správa sociálního zabezpečení, s odvoláním na Zákon o nemocenském pojištění, nevyplácí zmíněné ošetřovné rodičům dětí od 10 do 13 let, jestliže nežijí ve společné domácnosti. Vše dokládá mnoho případů z praxe, přičemž v některých z nich byli rodiče nejprve ubezpečováni o tom, že na ošetřovné nárok mají, ale konečné rozhodnutí bylo opačné. Jde samozřejmě ponejvíce o rozvedené či nesezdané rodiče, popřípadě o rodiče, kteří mají dítě v tzv. střídavé péči.

Ještě není všem dnům konec!

Výsledný stav lze jednoznačně považovat za velice neblahý. Je tomu tak jak z finančních důvodů (tito rodiče pečovali o své děti mnohdy několik týdnů či měsíců v dobré víře, že jim ošetřovné bude vyplaceno, aby nakonec zůstali za dotčenou dobu zcela bez prostředků), tak i z důvodů vstřícnosti státu ke svým občanům, nadto v době krize. Během nouze mnozí rodiče, kteří nemohou mít kapacitu podrobně studovat a analyzovat množství speciální „koronavirové“ legislativy, poměrně legitimně a pochopitelně očekávali, že v době péče o jejich děti v době karantény budou platit obdobná pravidla jako ve standardním stavu – a to i pro děti od 10 do 13 let – a že se tedy mohou v tomto období při péči o své děti vystřídat (i vzhledem k délce karantény a finančním dopadům na rodiny), anebo si, stejně jako byli zvyklí dříve, zvolit, který z rodičů bude o dítě pečovat. Aktuální stav považuji za eticky a morálně neospravedlnitelný. Proto jsem minulý týden interpelovala ministryni Maláčovou a požaduji, aby ministerstvo práce a sociálních věcí a vláda situaci urychleně řešily a aby rodičům ošetřovné doplatily. Je nepřijatelné, aby na ošetřovné neměl nárok vlastní rodič dítěte, který o ně řádně pečuje! S tím se nikdy nesmířím a budu za práva těchto rodičů bojovat do posledního dechu!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.