Šafránková (SPD): Za spravedlivý kurzarbeit

08.10.2020 12:18

Hnutí SPD dlouhodobě, po celou dobu své existence a na všech úrovních, prosazuje ochranu českých zaměstnanců, živnostníků a malých a středních českých firem.

Šafránková (SPD): Za spravedlivý kurzarbeit
Foto: archiv LŠ
Popisek: Lucie Šafránková, poslankyně Parlamentu ČR za hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Místopředsedkyně sněmovního Výboru pro sociální politiku. Členka Zastupitelstva města Brna.

To samé samozřejmě  platí i u vládního návrhu  na změnu zákona o zaměstnanosti, který se dnes začal projednávat v Poslanecké sněmovně v tzv. prvním čtení.

Poslanci SPD od počátku výskytu šíření nákazy koronaviru vždy podporovali všechny smysluplné návrhy a opatření, které směřovaly k pomoci občanům, zaměstnancům i živnostníkům – zejména těch, kteří byli   dopady opatření nouzového stavu poškození nejvíce.

A sami jsme v této souvislosti předložili ve Sněmovně i desítky vlastních návrhů,  jejichž cílem byla adresná podpora těch skupin občanů, na které vláda zapomněla – anebo jim poskytla pouze velmi nedostatečnou pomoc.
Podstatou aktuální novely zákona o zaměstnanosti je myšlenka zavedení vyplácení tzv. podpory v době částečné zaměstnanosti, pro kterou se vžilo „typicky české“ označení „kurzarbeit“.

Tuto ideu my samozřejmě podporujeme. Zejména proto, že mimořádná doba, kterou prožíváme, si žádá i mimořádná a nestandardní řešení. Dopady omezujících opatření v souvislosti s šířením koronovirové nákazy totiž  velmi negativně poznamenaly hospodaření, ba i samotnou existenci, mnoha podniků a zaměstnavatelů, zejména v některých odvětvích – a zejména těch malých a středních.

V této situaci si již nelze vystačit s běžnými nástroji hospodářské a sociální politiky, prioritou musí být systémové předcházení  postupnému vzniku nezaměstnanosti velkého rozsahu a s tím spojeného propadu tisíců našich občanů do vážných existenčních problémů. Tedy za SPD platí - podpora v době částečné zaměstnanosti ano.
Ovšem vládou předložený návrh má mnoho chyb a nedostatků.

Ať už se jedná o způsob vyhlašování této podpory (má jej v rukou pouze vláda, což je nesystémové a nevhodné řešení -  se všemi politickými konsekvencemi), o různé byrokratické překážky a nejasnosti návrhu, které zkomplikují život právě malým zaměstnavatelům a prodlouží dobu vyřizování příslušných žádostí.
V této souvislosti hrozí i krátkodobé přetížení úřadů práce.

Ale hlavně nám v SPD vadí, že vládní návrh z možnosti čerpat tuto podporu nespravedlivě vylučuje desítky tisíc zaměstnanců v pracovním poměru na dobu určitou a vystavuje je tak riziku pádu do příjmové a existenční chudoby.

Proto jsme připravili k vládnímu materiálu pozměňovací návh, jehož cílem je ochrana a pomoc chránit všem zaměstnancům a zaměstnavatelům bez rozdílu.

Vláda hnutí ANO 2011 a ČSSD chce totiž tuto finanční podporu adresovat pouze těm zaměstnancům, kteří mají uzavřeny pracovní smlouvy na dobu neurčitou. A dále podmiňuje  nárok na tuto podporu tím, že zaměstnanec musí mít u stávajícího zaměstnavatele odpracovanou dobu delší než tři měsíce. Obě tyto podmínky považujeme v SPD vůči zaměstnancům za nespravedlivé a diskriminační a chceme, aby byly z návrhu zákona vypuštěny. Jednak proto, že nechceme, aby docházelo k paradoxním situacím, kdy nárok na tuto podporu bude mít zaměstnanec pracující u určitého zaměstnavatele tři měsíce a jeden den, zatímco jeho kolega, který je zaměstnán ve stejném podniku a na stejné pozici třeba i několik let, ale se smlouvou na dobu určitou, už nikoli.

Vládní návrh je tak de facto návodem pro zaměstnavatele, které zaměstnance mají v době krizí propustit nejdříve.

Ale zejména - vládní návrh těmito parametry nepřípustně snižuje míru zákonné a sociální ochrany mnoha zaměstnanců. V první řadě se jedná o matky-samoživitelky, o zaměstnance na částečné pracovní úvazky, o mladé zaměstnance a absolventy škol, o starší zaměstnance v předdůchodovém věku a také o zdravotně postižené zaměstnance Protože vůči těmto zaměstnaneckým skupinám je institut pracovního poměru na dobu určitou využíván nejčastěji - a mnohdy i opakovaně, po dobu několika let, zejména ze strany tzv. agentur práce.

Zároveň jde i o sociální skupiny, které jsou nezaměstnaností a následným rizikem pádu do příjmové a existenční chudoby  ohroženy dlouhodobě  a nejsilněji. Tento návrh by jejich situaci ještě dále zhoršil.

My v SPD za zájmy těchto skupin občanů bojujeme dlouhodobě, a proto jim chceme svým návrhem pomoci i dnes. Proto tedy podáváme návrh, aby podpora v době částečné zaměstnanosti byla přiznána i  zaměstnancům v pracovním poměru na dobu určitou, jestliže byl uzavřen minimálně na jeden rok.

A to z toho důvodu, aby se tato částečná podpora nevztahovala skutečně jen na krátkodobé pracovní smlouvy a tzv. sezónní  práce, kde to není nezbytně nutné. A aby nárok na tuto podporu měli všichni oprávnění zaměstnanci od prvního dne svého pracovního poměru.

Snad se dílo podaří…

Převzato z Profilu.

Bc. Lucie Šafránková

  • SPD
  • poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • poslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…