Schillerová (ANO): To, co navrhujete, nebude fungovat

01.06.2022 16:39

Projev na 25. schůzi Poslanecké sněmovny 1. června 2022 k zákonu o státní službě

Schillerová (ANO): To, co navrhujete, nebude fungovat
Foto: Archiv Aleny Schillerové
Popisek: Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová

Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já řeknu, s jakou mluvím znalostí.

Mluvím se znalostí nejen bývalé ministryně, členky vlády, ale dlouholeté úřednice, protože moje předcházející praxe, ať už náměstkyně nebo i předtím na různých postech, tak byla striktně úřednická. Byla to státní služba. Také ale mluvím se znalostí člověka, který sedm let působil v Legislativní radě vlády, v komisi pro finanční právo. A když se dojednával zákon o státní službě, tak jsme mívali průřezové komise, já si tuhle debatu pamatuju přesně. Jestli vrchní ředitelé nebo jestli nechat politické náměstky.

Ta debata tehdy proběhla a skončila tak, jak skončila. Chci říct s tou zkušeností, kterou si nesu, že je potřeba ten zákon změnit. Ten zákon skutečně je problematický. Toto zřejmě určitě není ta nejlepší cesta. Měl projít klasickým připomínkovým řízením.

Anketa

Je Stepan Bandera hrdina?

1%
97%
hlasovalo: 20840 lidí

A já ještě řeknu další svoji zkušenost. Byla jsem taková anomální v naší vládě, a asi i v této, kdyby se to srovnávalo, tak také. Já jsem neměla žádné poradce. Opírala jsem se jenom o úředníky Ministerstva financí. Mohla jsem mít dva takzvané politické náměstky. Jedno místo jsem vůbec neobsadila, pak jsem ho zrušila, a jedno místo jsem obsadila dámou, která odcházela do penze z věkových důvodů, a byla to specialistka na sociální oblast. A já jsem chtěla, aby tam zůstala, pomáhala mi s tou sociální oblastí.

Dneska se mi to velmi hodí v těch různých debatách, které tady vedeme. To znamená, že znám detailně jak zevnitř, tak vlastně trošku z toho vrchu té své praxe to působení. A toto, co navrhujete, to nebude fungovat. Opravdu, jak řekla moje kolegyně Klára Dostálová, ti lidé tam budou nějakým způsobem sedět, budou tvořit jakýsi lépe placený a zajištěný aparát ministra. Rozumím tomu, protože on se tam teď může cítit jako takový (Předsedající: Paní předsedkyně, čas.) trn opuštěný, ale fungovat to nebude.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brázdil (ANO): Nechci, aby se vůbec v naší republice něco takového se prodávalo

18:09 Brázdil (ANO): Nechci, aby se vůbec v naší republice něco takového se prodávalo

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…