Seďa (ČSSD): Co čeká novou vládu po parlamentních volbách

23.05.2021 9:32

Politické strany začínají představovat své politické programy, ale nechtějí říkat pravdu, jak budou řešit obrovské zadlužení a zejména skutečné problémy České republiky a jejich občanů. Prostě se populisticky bojí před volbami rozkrýt politické karty

Seďa (ČSSD): Co čeká novou vládu po parlamentních volbách
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Antonín Seďa

Je s podivem, že politické strany a hnutí nepropagují své „recepty“ na řešení problémů, které naši občané a naše země má, a které budou muset zvolení poslanci a zejména nová vláda řešit.

Ale je také možné, že nepředstavování těchto návrhů má svůj důvod a tím je právě výsledek ve volbách. Vždyť který politik a politická strana má tolik odvahy říkat veřejnosti pravdu.

Dnes je všem jasné, že společenská, politická a ekonomická situace po covidu bude jiná než před ním. Nicméně existují politici, kteří si tohle nepřipouštějí a hodlají dál propagovat kapitalismus „levné práce“ a malé efektivity státní a veřejné správy. Proto se spíše zaměřují na „svá“ řešení obrovského zadlužení, které vzniklo nejen z covidu, ale i z populismu současné politické reprezentace, ať již vládní či opoziční.

Takže na co by se měla zaměřit budoucí vláda a které kroky by pomohly ke zvýšení konkurenceschopnosti České republiky. Předně to chce racionalizovat státní agendu, provést procesní audity a zjednodušit legislativu. Velký tlak musí být na funkční digitalizaci státní správy. A nedílnou součástí bude muset být tvorba nového rozpočtu na rok 2023, nově postaveného na výsledcích auditů, analýze dat, reformě daňového systému a na reálných finančních požadavcích jednotlivých resortů.

Druhým úkolem nové vládní garnitury je podpora přeměny hospodářství, postavené na nízkých mzdách a na výrobě s nízkou přidanou hodnotou, na moderní ekonomiku s vyšší přidanou hodnotou a s využitím potenciálu rozvoje. Jako jsou IT technologie, zelená ekonomika, nanotechnologie, robotizace, podpora výzkumu, vývoje a inovací, podpora startupů subvencemi a snížení administrativní zátěže podnikatelů a firem. K tmu je třeba, aby aplikace výzkumu byly prováděny českými firmami a v naší zemi.

Třetím úkolem, spíše zahraničně politickým, musí být jasná strategie hájení českých národních zájmů, strategie země v rámci Evropské unie a větší zakotvení České republiky v Evropě. A rozhodně podporovat diplomatická řešení bezpečnostních problémů a podporovat široce pojatou azimutovou ekonomickou diplomacii. Nejen s našimi sousedními státy či partnery v EU a v NATO, ale i s ostatními státy světa.

Převzato z profilu.

Článek byl převzat z Profilu Ing. Antonín Seďa

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mádlová (ANO): Krytí pro ty jejich asociální škrty

12:05 Mádlová (ANO): Krytí pro ty jejich asociální škrty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodům.