Senátor Čunek: Musíme být obezřetní, abychom tyto věci dělali transparentně

10.02.2022 20:33

Projev na 20. schůzi Senátu 10. února 2022 k pandemickému zákonu

Senátor Čunek: Musíme být obezřetní, abychom tyto věci dělali transparentně
Foto: Archiv PL
Popisek: Bývalý hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek

Pane předsedo, pane ministře, kolegyně, kolegové,

omezím se na jedinou věc, a to je dotaz směrem na pana ministra, který tkví v tom, že mnoho věcí, které, a především emocí a vášní, které tento zákon vyvolává u lidí, je pochopitelně nedůvěra k tomu, když si o řádek níž, asi ne dnes, ale většinou, čtou o tom, jak rostou dolaroví miliardáři z těch, kdo vlastní výrobny vakcín, výrobny roušek atd. To znamená těch, kteří de facto mají zájem na tom a vydělávají na tom, že tady nějaký pandemický stav je nebo vůbec ten virus existuje. Myslím si, že to pochopit, je to naprosto pochopitelné. Nemyslím jenom z toho důvodu nějaké závisti, ale z důvodu toho, že musí být společnost a musíme být obezřetní, abychom tyto věci dělali transparentně, informovali o tom občany, proč a co se udělalo a nakoupilo a za kolik atd.

A přes to všechno vím, že to je těžké. Mnozí lidé to nevezmou, ani nepochopí. Ale ve veřejnosti běhala informace o tom, že existuje nějaká smlouva s jedním s dodavatelů vakcín, Pfizerem, mimo jiné to byla vakcína, kterou jsem se z důvodu cestování nechal očkovat také já. Já předtím mezi ty šťastné občany, kteří covid chytili třikrát a ani jednou o tom nevěděli a dozvěděl jsem se to vždycky až potom z testu. Naposledy před 3 týdny, když jsem chtěl jet do zahraničí a potřeboval PCR test, tak jsem byl právě chycen na konci prodělané choroby, ale vůbec jsem o tom nevěděl.

Nicméně asi každý nemá to štěstí, takže já to naprosto chápu. Ale přeci jenom bych rád, aby pan ministr ještě tuto oblast nedůvěry také pojmenoval s tím, že vlastně ta poslední zpráva, já jsem se snažil to nějak zachytit, možná špatně, z ministerstva byla, že vlastně ta smlouva není celá odtajněná, že budeme mít nějakou povinnost odebírat tyto vakcíny. Jde samozřejmě o to, jestli je to pravda, nebo není. A nechám na panu ministrovi, ať, pokud o tom má nějakou povědomost, jako že věřím, že má, tak aby nás o tom spravil. Takže to je jediný dotaz. Já mu děkuji. Vše ostatní si myslím, že tady bylo asi řečeno.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

20:03 SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

Mohou se lidé, pracující pro online platformy, domáhat svých práv? Tuto otázku si kladou nejenom kur…