Senátor Fischer: Nyní čelíme těžkým bezpečnostním situacím a musíme konat v souladu s ústavou

29.10.2020 13:35

Projev na 28. schůzi Senátu dne 29. 10. 2020 k vládnímu návrhu na vyslovení souhlasu s pobytem vojenských zdravotníků členských států Organizace Severoatlantické smlouvy a/nebo Evropské unie za účelem zvládání pandemie onemocnění COVID-19

Senátor Fischer: Nyní čelíme těžkým bezpečnostním situacím a musíme konat v souladu s ústavou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Pavel Fischer

Vážený pane předsedo, páni ministři, dámy a pánové. Dvě věci. Mluvíme o pomoci, o souhlasu s pobytem vojenských zdravotníků a lékařů na našem území.

Zaprvé je velmi důležité si uvědomit, v jak rekordně krátkých lhůtách jsme tento tisk připravili. Chci ocenit spolupráci s vládou, se všemi zúčastněnými resorty. Je to pro nás také test, protože v současné době čelíme také rozmanitým a komplikovaným bezpečnostním situacím, že to je také pro nás velmi důležité zažít, co to znamená, abychom konali v souladu s ústavou. Chci ocenit i způsob, jakým vláda tento materiál pojala se vší vážností, aby byl v souladu s ústavním pořádkem v ČR. Přestože to byl těžký úkol, zvládli jsme ho rychle a chci všem, kteří na tom mají podíl, poděkovat.

Druhá věc. Ten akt, že nám někdo nabízí pomoc v situaci, kdy jsme na tom opravdu bídně a kapacity našich nemocnic doslova praskají ve švech, tak to je pro nás také velmi důležitá chvíle. Aspoň se můžeme podívat nazpátek, na dobu, kdy nám možná bylo lépe, kdy jsme na jaře zvládali tu první vlnu pandemie docela uspokojivě a kdy se také na nás v některých případech obracela veřejnost, zda nebudeme pomáhat zemím, které byly tehdy postiženy více než ČR.

Nejde jenom o pomoc vojenskou, ale třeba i o tu pomoc hospodářskou a finanční. Mám za to, že to je důležitá chvíle, abychom se také podívali do toho zrcadla, které je nám teď nastaveno, abychom dávali pozor na to, aby naše spojenecké závazky a spolehlivost v okamžicích krize byla skutečně pokaždé tak bezvadná, jak bychom si sami přáli. Proto jsem chtěl poděkovat a ocenit a zároveň upozornit na to, že to je pro nás také nastavené zrcadlo. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.