Senátor Fischer: Zdaleka ne všechny dávky se u nás využijí

29.06.2022 12:27

Projev na 26. schůzi Senátu 29. června 2022 k zákonu o státní sociální podpoře

Senátor Fischer: Zdaleka ne všechny dávky se u nás využijí
Foto: Repro ČT
Popisek: Senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta Pavel Fischer

Vážený pane předsedo, pane ministře, dámy a pánové,

projednáváme novely zákonů o státní sociální podpoře a o pomoci v hmotné nouzi. Pan ministr krátce naznačil, v jak složitém období jsme, potřebujeme mnohem větší flexibilitu a schopnost pomáhat těm, kteří jsou potřební. Jeho diagnóza je velmi přesná, protože potřeby porostou, ceny za potraviny letí raketově vzhůru, lidé začínají šetřit. A to ještě nevíme ani finální účet za energie. Ale už dnes víme, že bude mimořádně nákladný a že je potřeba se na ten šok připravit. Ten systém už dnes, nemluvíme o tom tady poprvé, je přetížen. Úřady práce už v minulých letech doslova praskaly pod náporem, a to jsme ještě nemluvili v té době o přílivu uprchlíků.

Když do toho započítáme ty nové potřeby lidí, kteří se budou možná poprvé rozhodovat o tom, že by si mohli zvážit požádat o nějakou pomoc, ten první kontakt bude pro ně velmi složitý. Celá řada z nich totiž nikdy o žádnou dávku nežádala, platili daně, odváděli dávky na pojistném, jak se patří, a dnes můžou zažívat pocit nepatřičnosti, můžou mít možná pocit trapnosti nebo dokonce často nemusí všem těm věcem a nařízením rozumět. A budou mít ostych požádat o pomoc. Ale požádat o dávku není přece ostuda, zejména v případě, že žijeme v tak mimořádné době, jako je to dnes, jak pan ministr zmínil.

Je obecně známo, že v dnešní době zdaleka ne všechny dávky se u nás využijí. A přitom ten počet potřebných raketově poroste, systém už dnes je komplexní. Proto bude velmi potřeba zjednodušovat, vysvětlovat, doprovázet a dělat osvětu. Zdá se mi, že ještě významnější než v minulosti bude, abychom lidi naváděli k tomu, na co mají vlastně nárok. Pro to, aby to objevili, je potřeba vyškolit síť poradenství nebo poradců, a to ne pro Prahu nebo tam, kde sídlí ministerstvo, nebo tam, kde jsou krajské úřady, v jednotlivých regionech, ale doslova v terénu, někde tam, kde v regionech bude nejvyšší náraz té inflace nebo kde budou potřeby nejvyšší.

Anketa

Pokud by v roce 2022 byly parlamentní volby, volili byste stejnou stranu jako v roce 2021? (Ptáme se od 28.6.2022)

75%
21%
hlasovalo: 6690 lidí

Proto by mě zajímalo, jak ministerstvo bude připravovat tuto síť poradců, poradenství, nemusí to ostatně dělat samo, může k tomu využít celou řadu dalších, existujících, vládních i nevládních institucí. Ostatně bychom se mohli podívat i na to, co dělá takový státní podnik, jako je Česká pošta, protože Česká pošta dělá někdy dnes činnosti, které asi z hlediska toho obratu dávají smysl, např. prodává stírací losy. Ale kdyby na poště byla přepážka, tam, kde si lidé chodí pro důchody nebo pro doporučenou poštu, s někým, kdo jim poradí, na co mají vůbec nárok, kde se mohou zeptat, kde bude srozumitelným jazykem návod, jak postupovat, možná že uděláme pro to, abychom se připravili na ten podzim, dost právě tehdy, když se na to zaměříme dnes, kdy ještě na to je čas.

Proto jsem chtěl vyslovit podporu těmto dvěma novelám, o kterých dnes hlasujeme, a zároveň vyjádřit obavu, abychom ty, kteří tu pomoc budou potřebovat, nenechávali úplně bez informací, stát stranou, v pocitu, že žádat o dávku je vlastně věc neslušná. Měli bychom připravit informační systém, osvětu, využít k tomu všech těch antén, které dnes nejenom ministerstvo, ale i veřejná správa ve spolupráci s neziskovkami má už k dispozici.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…