Senátor Goláň: Nikdo to neviděl, je to netransparentní a není to žádná pomoc podnikatelům

29.04.2020 22:08

Projev na 21. schůzi Senátu dne 29. 4. 202, k návrhu zákona o poskytnutí státní záruky České republiky na zajištění dluhů Českomoravské záruční a rozvojové banky, a.s., vyplývajících z ručení za dluhy z úvěrů v souvislosti se zmírněním negativních dopadů způsobených virem SARS-CoV-2.

Senátor Goláň: Nikdo to neviděl, je to netransparentní a není to žádná pomoc podnikatelům
Foto: golan.cz
Popisek: Tomáš Goláň

Děkuji za slovo. Já tu nejistotu ještě prohloubím, protože vlastně co vidíme od svých klientů, současné zamítnuté žádosti v COVID I, tak vám přijde pouze – nesplnili jste podmínky. Nepřijde vám tam vůbec, co jste nesplnili, takže to považuji za vysoce netransparentní, protože pokud ji máte takovouhle obecnou, tak to může dostat kdokoliv, opravdu ten kamarád, protože pokud by vám někdo napsal – nesplnili jste podmínky tyhle, tyhle a tyhle, tak potom ano, potom můžeme se bavit o tom, že to je transparentní. Co je ještě horší, a prosím paní ministryni, aby teďka poslouchala, dostal jsem informaci z Českomoravské záruční a rozvojové banky, že COVID III, já vždycky říkám, že ty covidy jsou jako Yetti, pořád o tom se mluví a ještě to nikdo neviděl, že COVID III má být nastaven takovým způsobem, že bude pouze stát ručit, nebude platit úroky. Ale co je ještě horší, ti příjemci toho úvěru by měli Českomoravské záruční rozvojové bance platit jedno procento za to finanční ručení, takže já budu rád, když tady i tahle situace bude vysvětlena. A abyste se tímhle směrem nevydali, protože to už by nebyla vůbec žádná pomoc. Protože jestli budu ještě platit prostě za to, že mi stát ručí, a stát mi bude tvrdit, že mi pomáhá, tak si myslím, že mi vůbec nepomáhá. A i tím, že nebudou vlastně dotovány ty úroky v COVID III, tak to také velká pomoc není. Ale co si musíme uvědomit na začátku, pořád toho příjemce toho úvěru budou vybírat banky a budou ho vybírat podle svých vlastních kritérií. A to, co jsme asi všichni chtěli, a z toho neviním ministerstvo financí, ani MPO, abychom zachránili firmy, které byly ve výborném finančním stavu před začátkem této pandemie a jsou teďka v katastrofálním finančním stavu, tak já nevidím důvod, proč by ta banka si je vybírala jenom proto, že tam má 90% záruku. Protože pokud prostě dostane zpátky jistinu, tak stejně prodělá na části jistiny a nedostane ani korunu úroků, protože ty úroky nebudou v těch dalších programech dotovány. Takže tento pohled, já říkám, pořád je to Yetti, pořád se o tom mluví, nikdo to neviděl, je to netransparentní a není to žádná pomoc podnikatelům. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…