Senátor Hampl: Naše pozice je oslabena tím, že za ČR jedná premiér, který zrovna v této věci má problémy

11.12.2019 11:32

Projev na 14. schůzi Senátu 11. prosince 2019 – Informace vlády ČR o pozicích vlády a programu jednání Evropské rady, která se koná ve dnech 12. - 13. prosince 2019

Senátor Hampl: Naše pozice je oslabena tím, že za ČR jedná premiér, který zrovna v této věci má problémy
Foto: vaclav-hampl.cz
Popisek: Václav Hampl

Děkuji za slovo, vážený pane předsedo, vážený pane místopředsedo vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, dámy a pánové.

Ano, evropský výbor projednal tuto informaci na svém včerejším zasedání, připomínám, že u agendy Evropské rady to většinou není jinak možné, jsme vázáni velmi rychlým časovým rámcem přípravy Evropské rady. Takže jako obvykle vás prosím o pochopení, protože jste usnesení evropského výboru nemohli mít k dispozici dříve.

Podstatou toho usnesení je, že se vyjadřuje ke třem okruhům, z těch navrhovaných závěrů, resp. z té pozice vlády, tak jak nám byla představena. Jedno se týká té klimatické agendy, další se týká rozpočtu a další se týká úmyslu připravit konferenci o budoucnosti Evropy v rámci EU.

Pokud jde o ty klimatické cíle, navrhujeme připomenout usnesení, které už k tomuto jsme měli, kde podporujeme dlouhodobou strategickou vizi pro klimaticky neutrální ekonomiku. Souhlasíme se závěry Evropské rady, které říkají, že pro úspěšné řešení klimatu je nezbytná diplomatická činnost EU, resp. její posílení. My doplňujeme to, co je možná zamýšleno v těch závěrech, ale není to tam explicitně napsáno, že by to mělo zahrnovat také obchodní politiku, mezinárodní obchodní politiku EU. To je, myslím, velmi důležitý nástroj, který máme k dispozici. V posledním odstavci, který se týká té klimatické agendy, tak navrhujeme podpořit snahu vlády o rozvoji bezemisních zdrojů energie, mimo jiné i jaderných.

V té části, která se týká rozpočtu, tak připomínáme tu starost, kterou jsme už jednou vyjádřili, že pro pozici ČR na jednáních Evropské rady o rozpočtu v situaci, kdy vláda deklaruje jako svoji prioritu rozpočtovou kohezní a zemědělské dotace, řekněme, tak že ta naše pozice je oslabena tím, že za ČR tam jedná premiér, který zrovna v této věci má osobní problémy, o kterých jeho partneři u stolu jednacího velmi dobře vědí a berou je vážně.

V dalším odstavci, ten je trošku delší, možná klopotněji vyjádřený, ale tam navrhujeme se trochu pozastavit nad tím, že na jedné straně vláda v té části ke klimatu zcela správně říká, že těch klimatických cílů bude možno dosáhnout jenom tehdy, když se do toho dá dost peněz, a to i peněz společných evropských, na jedné straně, na druhé straně ale říká, že zásadní prioritou pro jakákoli další jednání o rozpočtu společném musí být nesahat na kohezní a zemědělské peníze. To jde dost špatně dohromady v situaci, kdy celkové peníze nestoupají, nejspíš, uvidíme, jak dopadnou zítřejší volby v Británii a další dění s brexitem, ale nejspíš ten společný rozpočet naopak poklesne, a to ještě také jsme zdůrazňovali potřebu dalších nových politik, jako je posílení, řekněme, boje s migrací nebo s právy migrace, nebo jak tomu budeme říkat, společná bezpečnostní politika, neřkuli takové ty záležitosti hledící víc dopředu, jako je Horizon Europe.

V dalším odstavci ještě také připomínáme program Invest EU, protože to je jaksi přejmenovaná známá nebo svého času dost diskutovaná Junckerova investiční iniciativa, kterou jsme tady před léty probírali, pak se z našeho pohledu nad ní relativně slehla zem, nebo jak se to řekne, pod ní, nad ní, s ní, prostě trošku zmizela z horizontu. Nezdá se, že by ČR tomuto nástroji přikládala velkou váhu, nebo že by ji přikládala příliš úspěšně, přitom je to zase jeden ze zásadních zdrojů do budoucna, včetně právě třeba možností v klimatické politice. Poslední dvě části už se týkají konference o budoucnosti Evropy. Tam jenom připomínáme, to je, řekněme, relativní marginálie oproti dosavadním tématům, tam připomínáme, že aby taková konference měla šanci na úspěch v tom smyslu, že bude přijímána obyvateli členských států, tak je důležité do toho zavřít také národní parlamenty, což v těch iniciálních nárysech té konference explicitně nebylo.

Děkuji vám za pozornost a za případnou podporu tohoto usnesení.

prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

  • BPP
  • Tento profil není senátorem V. Hamplem aktivně používán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice