Senátor Horník: Je zapotřebí také nepomíjet práva vlastníka

01.07.2021 15:09

Projev na 13. schůzi Senátu 1. července 2021 k petici Voda je život

Senátor Horník: Je zapotřebí také nepomíjet práva vlastníka
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor Jan Horník (STAN)

Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové,

ano, voda je život. Ale to všechno stojí nějaké peníze. Tu vodu lze získat z čistého prameniště, ale potom, když ji využijeme, pokud ji jen nevypijeme, ale i když ji vypijeme, tak se voda znečistí, a ta se musí vyčistit. To stojí všechno skutečně velké peníze. Tady chci upozornit ještě na jeden problém, který se možná ne úplně týká této petice, ale okrajově určitě. V zákoně je dána povinnost, že majitel vodohospodářské infrastruktury musí umožnit občanovi, podnikateli v daném území se na tuto vodohospodářskou infrastrukturu napojit. To by všechno asi bylo v pořádku, pokud by se to odehrávalo v katastru konkrétní obce. Ale jak se postavit k tomu, když vedle je katastr druhé obce, ta obec se o svoji vodárenskou nebo vodohospodářskou soustavu ne úplně ideálně stará, své osady tou vodohospodářskou infrastrukturou vlastně ani nevybavuje a ta druhá obec vedle do toho vloží desítky, skoro stovky, v našem případě stovka milionů korun, a ze sousedního katastru si začnou dělat nároky, že do vaší čistírny vám budou pouštět vodu. To si myslím, že je v zákoně naprosto špatně, protože my jsme do toho dali obrovské finanční prostředky, ta sousední obec ne. Ta si to řešit nechce. A my bychom se měli napojovat, přitom potřebujeme mít naplněny své bilance, tzn. tam, kde máme nějakou výstavbu, tam, kde máme územní plán, abychom mohli v budoucnosti napojit rodinné domky apod.

Tuto věc v současné době řeší shodou okolností Okresní soud v Karlových Varech. 20. tohoto měsíce bude druhé stání. A protože podnikatelé, kteří se chtějí napojit, jsou poměrně hodně agresivní, tak počítám, že skončíme až u Ústavního soudu, a proto to tady říkám. Až se bude dělat ústavní zákon v této věci, tak je zapotřebí také nepomíjet práva vlastníka. Shodou okolností, bylo to tu řečeno Aničkou Hubáčkovou a dalšími, mám to štěstí, že jsem byl u toho, když jsme vodárenskou společnost zakládali, funguje doopravdy dobře, jak tu říkali kolegové, na principu solidarity území čtyř okresů. Takže bych jen chtěl, aby až budeme v budoucnosti řešit ústavní zákon o vodě, tak aby ta povinnost tam byla, ale na svých vlastních katastrálních územích, na správním území. A nikoli to řešení od sousedních obcí vedle. Slyší to určitě i pan Punčochář velmi dobře, takže doufám, že ministerstvo zemědělství, které se k tomu bude vyjadřovat, že tuto moji připomínku vezme na zřetel, pokud už nebudeme mít za jednání Ústavním soudem.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice