Senátor Nwelati: Neotálejme s dodáním zbraní pro armádu Ukrajiny

25.02.2022 20:33

Projev na 22. schůzi Senátu České republiky 25. února 2022 k usnesení k aktuální situaci na Ukrajině.

Senátor Nwelati: Neotálejme s dodáním zbraní pro armádu Ukrajiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Raduan Nwelati

Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové, ani já jsem se nechystal vystoupit dnes, ale přesto to udělám. Nebudu mluvit dlouho, protože jediné, co tady řeknu, že zaprvé chci podepsat každé slovo každého předchozího vystupujícího, který tady vystoupil. Ale k tomu dodám ještě 2 věci.

První věc je, pan předseda klubu Zdeněk Nytra vyzývá 4 státy EU, aby zvážily své rozhodnutí, co se týče odříznutí Putina, vraha Putina od SWIFT, od bankovního styku SWIFT, což já bych se za to moc přimlouval. Protože celých několik dní nad tím uvažuji ve smyslu toho, víte, ono zastrašovat agresora předtím, než ten čin udělá, něčím, co nejsem potom schopen aplikovat, když udělá něco ještě horšího, než jsem předpokládal, je prakticky z mého pohledu zbabělost. A dává to neskutečný prostor tomu agresorovali, aby těm lidem, kteří mu třeba v tom úzkém kruhu radili – nedělej to, protože bude problém – tak jim řekl – já jsem vám to říkal. Oni jenom vyhrožují, nic neudělají. A to je zásadní věc. Takže proto jsem chtěl toto zdůraznit. A jsem rád, že to pan předseda klubu ODS a TOP-09, a věřím tomu, že mluvil za nás za všechny senátory, kteří tady sedíme. Druhou věc, kterou tady chci zdůraznit, a to je výzva, kterou bych k tomu přidal.

Já bych zase vyzval všechny demokratické státy, všechny státy západu, aby neotálely s dodáním zbraní pro armádu Ukrajiny. Jsou to vojáci, kteří se rozhodli, že budou bojovat za nás. Bojují za svobodu nejenom České republiky, ale celé Evropy. A bojují za to, jak to uspořádání světové bude vypadat v budoucnu. Pokud my jim nedodáme ty zbraně, tak tu bitvu nemůžou vyhrát. Nemůžou vyhrát. A když už nejsme ochotní tam poslat naše vojáky, já to chápu třeba, tak musíme alespoň dodat ty zbraně, aby měli čím bojovat.

A dodejme je tam rychle, dokud tam vůbec ještě je ten voják, který je schopný ty zbraně přijmout a bojovat s nimi. Já se nechci dožít toho, až ta armáda tam nebude a my nebudeme mít komu ty zbraně dát. Proto opravdu bych velmi apelovat na všechny zainteresované, aby udělali maximálně všechno proto, abychom ty zbraně ukrajinské armádě, která tam bojuje za nás za všechny, je dodali. Je to věc, která je nezbytná. Pokud to neuděláme, tak věřte tomu, všichni toho budeme hodně litovat. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…