Senátorka Jelínková: Vyměřovací denní základ by měl být navýšen již ode dne uzavření škol a vyhlášení nouzového stavu

29.04.2020 12:54

Projev na 21. schůzi Senátu dne 29. 4. 2020, k návrhu změny zákona o některých úpravách v sociálním zabezpečení v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii v roce 2020.

Senátorka Jelínková: Vyměřovací denní základ by měl být navýšen již ode dne uzavření škol a vyhlášení nouzového stavu
Foto: Senát
Popisek: Šárka Jelínková (KDU-ČSL)

Hezké dopoledne, vážený pane předsedo, vážená paní ministryně, kolegyně, kolegové.

Já se přidávám k tomu, že to, co tady předkládá dneska paní ministryně, je určitě pozitivní zpráva pro všechny rodiče. Jsem vděčná za to, že došlo k posunu v mnoha oblastech, včetně zapojení i dohodářů do toho, že mohou čerpat ošetřovné, že je tam prodloužení podpůrčí doby a především zvýšení denního vyměřovacího základu ze 60 na 80 %. Nebudu už opakovat, že samozřejmě tady debata probíhala i v minulých týdnech. Paní ministryně se k tomu vyjádřila.

Jediné, co bych se jí chtěla zeptat, ale přesto mám už k tomuto přichystaný pozměňovací návrh, který vám leží na stolech, je, proč bylo určeno, i když to bude vypláceno zpětně, což vidím také jako pozitivní a kvituji s povděkem, od 1. dubna bude přiznán tento navýšený denní vyměřovací základ. Ale školy, pokud vím, byly uzavřeny už 11. března. A proto ve svém pozměňovacím návrhu, pokud jej kolegové uznají za vhodný a pustíme do podrobné rozpravy projednávání tohoto zákona, chtěla bych předložit pozměňovací návrh, kdy by bylo ošetřovné navýšeno již od tohoto dne. Ode dne uzavření škol, a to od 11. března, aby tak byl rodičům kompenzován výpadek příjmů.

Samozřejmě i když příjemci ošetřovného jsou i lidé, kteří pečují o potřebné osoby minimálně v 1. stupni závislosti, tak převážná většina jsou to právě rodiče s dětmi, kteří na to nebyli připraveni. Ze dne na den byly uzavřeny školy, rodina se na to nemohla připravit, mnohdy i druhý z rodičů řeší třeba i existenční problémy atd. Takže si myslím, že by bylo vhodné, kdyby byl vyměřovací denní základ navýšen již od dne uzavření škol a vyhlášení nouzového stavu, a to je od 11. března 2020.

Co se týká mateřských škol, jenom jak tady kolegové o tom mluvili, tak k tomu už také byly pozměňovací návrhy. Paní ministryně o tom ví, i my jsme předkládali, aby i rodiče jenom tím, že se rozhodnou z jakýchkoli důvodů nedat své dítě do mateřské školy, když nebyla uzavřena, mohou to být zdravotní problémy dítěte, může to být společná domácnost třeba s prarodiči atd., aby jim bylo přiznáno ošetřovné. Ale paní ministryně se zřejmě chystá na to odpovědět, takže to já jen chci k tomu dodat, že pozměňovací návrh i tímto směrem šel.

Takže to uzavřu. Požádám své kolegy, pokud by pustili do podrobné rozpravy tuto debatu, tak mám nachystaný pozměňovací návrh, aby ošetřovné bylo navýšeno již od 11. března 2020. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…