Senátorský klub ODS a TOP 09: Projednáváme pandemický zákon

10.02.2022 12:09 | Tisková zpráva

Senátoři se dnes budou věnovat novele pandemického zákona, který Sněmovna schválila v legislativní nouzi. Cílem této novely je ochrana všeobecného zdraví a zároveň maximální efektivita zavedených opatření.

Senátorský klub ODS a TOP 09: Projednáváme pandemický zákon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senát

Vládní verzi upravili poslanci ve spolupráci s některými senátory pozměňovacím návrhem, který zkracuje účinnost na 30. 11. 2022, odstraňuje pravomoc zakazovat veřejné a soukromé hromadné akce, umožňuje informovat o nařízené karanténě a izolaci skrze SMS zprávy a zároveň vypouští působnost Ministerstva obrany a Ministerstva vnitra. Senátoři ODS a TOP 09 nebudou o této novele hlasovat jednotně, většina je však odhodlaná novelu pandemického zákona podpořit.

„Dnes nás čeká projednávání novely pandemického zákona. Hlasování senátorů ODS a TOP 09 nebude jednotné. Většina však tuto novelu podpoří, včetně mě. Určitě nejsem přesvědčen, že je tato novela v rozporu s Ústavou a Listinou základních práv a svobod. Po srovnání všech tří zákonů a souvisejících omezení, která tyto zákony umožňují – krizový zákon s nouzovým stavem, pandemický zákon s pandemickou pohotovostí a zákon o ochraně veřejného zdraví, mi jednoznačně vyplývá, že pandemická pohotovost je nejmírnější a nejlépe kontrolovatelná varianta směrem k omezení lidských práv. Díky poslancům a některým senátorům došlo k poměrně rozsáhlé úpravě původní vládní předlohy. I to je z mého názoru další důvod, proč hlasovat pro. Určitě musíme začít pracovat na nějaké obecné novele či ustanovení pro epidemie a pandemie. Náš právní systém není nachystaný na takovou celorepublikovou pandemii a je třeba se z předchozích chyb poučit a do budoucna se lépe připravit,“ říká předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra.

„Novela pandemického zákona je vyvážená a zajišťuje akceschopnost vlády při řešení pandemie při přetrvávající kontrole ze strany Poslanecké sněmovny i Nejvyššího správního soudu. Jsem přesvědčen, že Senát vyslyší mé argumenty a novelu schválí,“ sděluje ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…