Šojdrová (KDU-ČSL): Next Generation EU se vrací do školních lavic

02.09.2020 10:40

Budoucí generace EU (Next Generation EU) není jen název finančního nástroje pro oživení ekonomiky v EU po koronavirové krizi. Jsou to především tisíce dětí, kterým 1. září začíná nový školní rok.

Šojdrová (KDU-ČSL): Next Generation EU se vrací do školních lavic
Foto: Daniela Černá
Popisek: Michaela Šojdrová

Některé školy musí kvůli koronaviru začátek školy odložit.  Všechny školy stojí před úkolem rozjet opět standardní výuku a plnit vzdělávací programy. Konec školního roku nebyl standardní, protože tisíce žáků se během karantény zapojily do distanční formy vzdělávání jen částečně anebo vůbec. Nejvíce problémů měly střední školy s učebními obory bez maturity (21%) a také druhý stupeň základních škol, kde se do on- line výuky nezapojilo až 16% žáků.

Pandemie nás donutila k věcem, které bychom jinak odkládali. Především se jedná o zapojení digitálních technologií do výuky včetně využití dálkového připojení a komunikace on-line. Zároveň se ještě více rozevřely nůžky mezi těmi, kteří se mohli z domova zapojit do online výuky, a těmi, kteří tuto možnost nemají anebo nejsou schopni samostatně s počítačem pracovat.

Zpráva České školní inspekce o stavu výuky v době pandemie by nás neměla nechat v klidu. Jistě je správné, že ministr školství předložil návrh zákona na povinné vzdělávání dálkovou formou v případě krize. Na to přichází s návrhem na vyčlenění částky 1,2 miliardy korun na zakoupení počítačů do základních škol. Myslím si, že to nebude stačit a bude muset přidat. Mimo jiné proto, že naše ústava garantuje bezplatné základní i střední vzdělání, a tak pokud nastane povinnost distanční výuky, pak musí stát vytvořit k takové výuce podmínky. To se týká všech žáků a učitelů základních i středních škol.

Dokonce bych panu ministrovi poradila, kde na to vzít potřebné finanční zdroje. Pokud nechceme zbytečně zvyšovat naši zadluženost, měli bychom požádat  o grant z evropské facility na podporu oživení a odolnosti, která bude mít k dispozici až 560 miliard EUR. Od počátku, kdy se začalo uvažovat o pomoci členským státům při řešení dopadů pandemie, jsem navrhovala, aby jeden z investičních programů směřoval právě do vybavení škol počítači, včetně možnosti připojení k internetu.

Tento program zatím nebyl takto jasně na úrovni EU definován, protože jsme ve stádiu vyjednávání o celkovém rozpočtu mezi členskými státy (Radou) a Evropským parlamentem. Česká vláda má tedy stále šanci se podílet na rozhodování o tom, aby část investičních zdrojů by šla na vybavení žáků a učitelů digitálními nástroji (připojení k internetu, sofware, tablety, počítače atd.)

Evropských peněz na investice bude dost. Měli bychom je využít efektivně, tedy pro zlepšení kvality vzdělání pro všechny děti základních i středních škol.

To by bylo myslím to nejlepší povzbuzení pro naše školáky i učitele a viditelná pomoc ze strany EU. Vzkazem, že nezapomínáme na žádného z vás a karanténa už nebude žádným strašákem a obavou z izolace. Žáci i učitelé základních i středních škol budou moci využívat počítačové vybavení, zakoupené z evropského investičního programu. To by mělo umožnit nejen povinné vzdělávání v době krize, ale třeba mnohem intenzivnější školní komunikaci on-line anebo i on-line kurzy, které jsme si v době pandemie oblíbili. 

Michaela Šojdrová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce