Švácha (TOP 09): Olympiáda na hranici svobody

11.02.2018 10:58

Kdybych si měl vybrat, zda pojedu na návštěvu do Jižní či Severní Koreje okamžitě odpovím, že do Jižní. Důvodů je víc, než dokážu v danou chvíli vyjmenovat, ale jeden je zásadní: V Jižní Koreji začíná zimní olympiáda a já jsem milovníkem (již spíše obdivovatelem) zimních sportů.

Švácha (TOP 09): Olympiáda na hranici svobody
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Další důvody jako poslední místo Severní Koreje na žebříčku svobody slova či více než jeden milión lidí v aktivní vojenské službě mi sice způsobují husí kůži, ale jsou vlastně jen částí vysvětlení, proč lidé, kteří mluví téměř identickým jazykem, nemohou pořádat svátek sportu společně.

Letošní v pořadí již 23. zimní olympijské hry v Pchjongčchangu jsou krystalickým dokladem stále se zvětšující polarizace obyvatelstva planety. Hladoví jsou krmeni strachem a nenávistí a sytí nechápou, že a jak je to vůbec možné. Jeden národ dělí dráty na dvě poloviny a je až neuvěřitelné, jak jsou lidé přes nevelikou vzdálenost daleko od sebe. Sportoviště olympiády jsou necelých sto kilometrů od těchto drátů. Zvláštní situace. Sportovní svátek, který má sloužit k potkávání a otupování hran mezi státy, který je určen k férovému soutěžení, je nedaleko zadrátovaného území.

Každému přece musí být okamžitě jasné, kde je lépe? Bojím se, že tomu tak bohužel není.

Informace vkládané do hlav mají různou úroveň pravdivosti a účinné jsou podle kvantity implementace. I v obou Korejích. Zatímco v Jižní Koreji finišovaly den před zahájením přípravy na úvodní ceremoniál, KLDR uspořádala vojenskou přehlídku. Nacvičovalo ji přes 10 tisíc vojáků.

Jistou nevelkou naději do budoucna dává i malá severokorejská delegace, která dorazila do dějiště her. Nevelkou. KLDR na olympijské hry v Jižní Koreji vysílá zhruba 550člennou delegaci. Ta by měla zahrnovat 22 sportovců, 140 členů uměleckého souboru, 230 roztleskávaček, 30 členů družstva na předvádění taekwonda, vysoké činitele a novináře…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…