Švenda (TOP 09): Příbram je prý druhá nejhorší. Proč bychom se neměli urazit?

18.10.2019 21:26

Poradní společnost Deloitte jako každý rok vydala žebříček obcí seřazených podle životní úrovně. Příbram letos skončila jako předposlední ve Středočeském kraji a na 167. příčce z 206 měst a obcí v celé České republice.

Švenda (TOP 09): Příbram je prý druhá nejhorší. Proč bychom se neměli urazit?
Foto: TOP 09 / Martin Andrle
Popisek: Václav Švenda

Oproti loňskému roku jsme se propadli o 7 pozic. Můžeme se teď hluboce urazit a ujišťovat se, jak se nám tu přeci žije dobře, nebo uklidnit emoce a uvědomit si, co si ze zpracovaných dat můžeme odnést.

V prvé řadě bychom si měli uvědomit, že nikdo nevede účelovku proti Příbrami. Máme k dispozici celorepublikové srovnání s 206 městy a obcemi z celé České republiky, které nám bylo poskytnuto, abychom pracovali na zlepšeních.

V druhé řadě si uvědomme, že to není počet bankomatů a supermarketů, co nás “stáhlo dolů”. Indexy, ve kterých jsme propadli, jsou dostupnost dětských lékařů, počet nezaměstnaných mezi 15 - 64 lety, nabídka pracovních pozic, počet kin a lékáren, dopravní nehodovost a přírůstek obyvatel. V ostatních indexech jsme průměrní a naopak nám v celkovém žebříčku výrazně pomohla dojezdová vzdálenost do nemocnice.

Co si z toho můžeme přečíst? Zřejmě máme stále problém přilákat podnikatele, kteří by u nás vytvářeli nové pracovní příležitosti. Když nedokážeme vlastní obyvatele uživit, dojíždějí za lepšími nabídkami do Prahy, tam následně také uskutečňují svoji spotřebu a zpět jezdí pouze přespávat nebo se rovnou odstěhují. Může s tím město něco dělat? Ano. Nesmíme polevit a musíme stále pokračovat v práci na tom, aby Příbram byla stále lepším místem pro život i podnikání. Ať už se jedná o budování další nové městské infrastruktury, transparentnost města a jeho rozhodovacích procesů, propagaci turistických cílů a podporu všeobecného povědomí o místních podnikatelských subjektech, asistencí potenciálním investorům při orientaci v místním prostředí atd. Nemusíme nutně usilovat o příchod velkých montoven zaměstnávající nekvalifikovanou sílu, pro které zde ani nemáme k dispozici vhodné pozemky, ale měli bychom se snažit  přilákat zejména technologické firmy, nové malé a střední podnikatele, kteří budou poptávat například i vysokoškolsky vzdělané lidi a patřičně je ohodnotí.

Jsem si jistý, že pokud dokážeme naše občany udržet přes den v Příbrami, zvýšíme tím i míru jejich útraty v našem městě. Se zvýšenou kupní sílou a poptávkou budeme stimulovat i nabídku. Zvýší se chuť otevírat tady provozovny s kvalitním zbožím, službami nebo zábavou. Nejde o to, posunovat se v nějakém žebříčku, ale pracovat s daty, která nám nabízí.

VÁCLAV ŠVENDA

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…