Válková (ANO): Tady jde o politickou reformu, která se téměř rovná revoluci

01.06.2022 21:27

Projev na 25. schůzi Poslanecké sněmovny 1. června 2022 k zákonu o státní službě

Válková (ANO): Tady jde o politickou reformu, která se téměř rovná revoluci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Helena Válková

Děkuji, pane místopředsedo,

kupodivu tedy Válková má faktickou a není to nikdo jiný, takže to funguje to naše přihlašovací zařízení. Ona to tady řekla kolegyně, paní poslankyně Peštová, vaším prostřednictvím, takovým brutálnějším způsobem. Ale já bych ráda to řekla také jasně, protože mě k tomu vyprovokovala poznámka pana poslance Michálka, vaším prostřednictvím, protože jsem byla členkou ústavně-právního výboru a myslím si, že to, co nelze srovnávat, je povaha té změny.

A ono to tady zaznívá ve všech projevech opozičních poslankyň a poslanců. Tady jde o politickou reformu, která se téměř rovná takové revoluci. Já to chápu, jako ministryně spravedlnosti rok a půl máte přehled přesně o těch lidech, kterých byste se potřebovali zbavit a nemůžete se jich zbavit. A o těch, které byste si vzal a nemůžete si je vzít. Takže já to po té stránce - a to to říkám otevřeně apoliticky, odborné naprosto chápu. Nemyslím si, že státní tajemník chtě nechtě se nepodílí na odborných procesech už jenom tím, že má v rukách tu velmi významnou personální kartu.

Anketa

Je Stepan Bandera hrdina?

1%
97%
hlasovalo: 20840 lidí

Takže ovlivňuje ten chod toho rezortu, v tom se i shodnu s panem ministrem Blažkem, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo. A myslím si, že v tomto ohledu i můžeme nějaké kompromisy udělat. Ale to, co jste předložili bez toho řádného legislativního projednání, je skutečně velká reforma, která bude mít dopady i vedlejší negativní dopady, na které jsme tady upozornili.

Já mám ještě vystoupení, ale teď jsem v rámci faktické poznámky jenom stručná. A myslím si, že by bylo dobré tohle vzít na vědomí a rozhodnout se třeba i v rámci nějaké dohody, jestli tedy opravdu chceme na sílu takovouto reformu...(Předsedající: Paní poslankyně, čas vám vypršel!)

Dobře, děkuji. ... prosazovat nebo ne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii