Válková (ANO): Zlehčovat postavení seniorů opravdu namístě není

11.10.2023 21:03

Projev na 77. schůzi Poslanecké sněmovny 11. října 2023 ke konsolidací veřejných rozpočtů

Válková (ANO): Zlehčovat postavení seniorů opravdu namístě není
Foto: Vít Hassan
Popisek: Helena Válková na kampani ANO

Děkuji, pane místopředsedo, začnu tím okřídleným - vůbec jsem nechtěla vystupovat. Měla jsem připravený krátký příspěvek k našemu původnímu tématu, což byla diskuse nad konsolidačním balíčkem a vlastně příprava na třetí hlasování, takže na třetí čtení a hlasování.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29497 lidí

Vystupuji v návaznosti na to, co tady velmi hezky vyjádřil můj kolega, pan poslanec Janulík, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, protože se velmi často stýkám, chodím do těch seniorských zařízení v Praze a ve Středočeském kraji, chodím do těch seniorských domovů, mluvím se seniory, mám je prostě ve svém referátu, také k nim sama patřím. A musím potvrdit to, co tady zaznělo celkem jasně, že - neříkám, že všichni, ale - a neříkám ani - protože na to nemám žádný výzkum, 65 %, 70 %, ale minimálně nadpoloviční většina se cítí být současnou situací deprimována a bojí, obává se o svoji budoucnost. Protože to, co se stalo s tou valorizací, respektive zrušením té valorizace, snížením té valorizace - retroaktivním - jejich důchodů, je oprávněně těmi pochybnostmi naplnilo.

Současná situace také přispívá, i ta zahraničněpolitická, k těm jejich nejistotám a strachům a myslím si, že zlehčovat jejich postavení opravdu na místě není. Takže jsem přesvědčená o tom, že bychom měli dát určitý signál a příklad, měli bychom se zase vrátit tedy k projednávání konsolidačního balíčku a ne si tady teď diskutovat o tom, kdo více či méně je odpovědný za to, že se cítíme všichni nyní, tak, jak většina z nás se asi cítí. Ta společnost, nebudeme si nalhávat (Upozornění na čas.) je rozdělená, ale myslím si, že není na místě ještě tuto diskusi dál vést.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…