Vozobule (TOP 09): Plzeň opraví silniční most v Liticích

16.07.2022 16:50

Most v plzeňské městské části Litice se po několika desítkách let dočká velké opravy. Během ní po něm budou moci přejíždět jen vozidla MHD a přecházet pěší.

Vozobule (TOP 09): Plzeň opraví silniční most v Liticích
Foto: TOP 09
Popisek: Michal Vozobule, předseda Zastupitelského klubu TOP 09 města Plzně

 

Za stavbu, která zahrnuje i přeložku vodovodu, zaplatí Správa veřejného statku města Plzně přes 25 milionů korun. Motoristé budou muset od pondělí 18. července volit objížďku, a to do konce listopadu. Linek MHD se uzavírka mostu nedotkne. 

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25317 lidí

Most na Klatovské ulici v Liticích převzalo město před osmi lety od Ředitelství silnic a dálnic České republiky. Při jeho důkladné kontrole se ukázalo, že není v nejlepším stavu, proto bylo nutné připravit opravu. Ta začne v pondělí 18. července. „Most je sice staticky v dobré kondici, ale jinak potřebuje velkou opravu. Musí se vyměnit izolace i všechny vrstvy vozovky na něm, včetně zábradlí. S nadsázkou lze říci, že kromě nosné konstrukce a sochy svatého Jana Nepomuckého, ochránce poutníků a cestovatelů, na mostě po opravě nezůstane již nic původního,“ vysvětlil náměstek primátora pro oblast dopravy a životní prostředí Michal Vozobule.

„Musíme obnažit most až na klenbu v jeho starší části a rámovou konstrukci v té novější. Pak opravíme klenbu a kamenné opěrné zdi, betonové konstrukce budou sanovány. Poté bude provedena nová izolace a nad ní ochranná vrstva ze železobetonu, následně bude vybudováno celé souvrství vozovky. Most získá na krajích nové římsy a zábradlí, vozovka bude zúžena a chodníky rozšířeny. Spolu s opravou mostu proběhne i vynucená výměna vodovodu. Ten je totiž veden mostní konstrukcí,“ popsal plánovanou opravu Václav Šašek ze Správy veřejného statku, který má stavbu na starosti. Podkladem pro návrh opravy jsou výsledky diagnostického průzkumu i prohlídek mostu. Projektová dokumentace se tak začala připravovat již v roce 2017 a na základě výsledků z diagnostiky a požadavků z vodárny byla v 2020 postupně aktualizována. Na počátku letošního roku nabylo platnosti stavební povolení, takže oprava mohla letos začít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Koten (SPD): Invaze imigrantů do Evropy pokračuje. Loni stoupla o 20 %

18:14 Koten (SPD): Invaze imigrantů do Evropy pokračuje. Loni stoupla o 20 %

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migraci.