Výborný (KDU-ČSL): Já nejsem opojen mocí, já cítím naprostou bezmoc

08.04.2022 11:30

Projev na 16. schůzi Poslanecké sněmovny 8. dubna 2022.

Výborný (KDU-ČSL): Já nejsem opojen mocí, já cítím naprostou bezmoc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych chtěl poděkovat panu vicepremiérovi Jurečkovi i panu předsedovi Michálkovi, protože alespoň jste prostřednictvím paní předsedající paní předsedkyně Schillerová dostala jasná statistická data a jasné výčty, jak to je v tomto volebním období a jak to bylo v tom minulém volebním období. 

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí
Já myslím, že paměť máte dostatečně dlouhou na to, abyste si pamatovala, jakým způsobem skutečně vaše vláda, vláda Andreje Babiše, přistupovala k interpelacím, a to jak k těm písemným, tak k těm ústním. A když vy tady dneska, já to řeknu naprosto srozumitelně, bezostyšně - ať to veřejnost slyší - bezostyšně hovoříte o tom, že vám je upíráno ústavní právo, tak vy občas o sobě říkáte, že jste právnička, tak byste měla jasně vědět, že tomu tak opravdu není. Ano, právo na interpelace je zakomponované v Ústavě a zároveň je také v jednacím řádu jasně napsáno, že interpelace probíhají ve čtvrtek, pokud je to jednací den dané schůze. Vzhledem k tomu, že tato schůze, která teď probíhá, byla ve středu přerušena do pátku, tak ve čtvrtek nebyl jednací den. Proto jste opravdu žádné právo na ty interpelace ani nemohli mít.

A jak to s těmi interpelacemi bylo tady popsal jak pan vicepremiér Jurečka, tak pan kolega Michálek. Je to velmi jednoduché. To, že byla svolána mimořádná schůze, nebylo vůli nás, koaličních poslanců, ale bylo vůli vás a hnutí SPD, tedy opozice. Máte na to naprosté právo, to vám nikdo neupírá a také předsedkyně Sněmovny je povinna tu schůzi v nějakých lhůtách, které určitě znáte, svolat. A byla svolána na čtvrtek, tak jak to jestli se nepletu pětkrát nebo šestkrát učinil v tom minulém volebním období předseda Vondráček. Takže ta čísla hovoří jasně a když se podíváte na to, jakým způsobem odpovídají ministři této vlády na vaše dotazy, tak my, kteří jsme tady seděli v tom minulém volebním období, tak všichni, a já doufám, že i soudný poslanec hnutí ANO tohle dokáže posoudit, tak vidí ten diametrální rozdíl v té věcnosti odpovědí, které dostáváte vy a které jsme dostávali my, zvláště od tehdejšího premiéra, současného poslance Andreje Babiše, kterého tady člověk téměř nevidí v této Sněmovně, přestože je poslancem.

Tak a ještě prosím jednu věc. Vy jste mluvila o opojení mocí. Tak já vám řeknu, co já cítím. Já cítím naprostou bezmoc, naprostou bezmoc v situaci, kdy tady je program, který máme projednávat a nejenom novelu zákona o střetu zájmů, tím to přece dneska nekončí. Dnes pokračuje schůze Poslanecké sněmovny do 14 hodin, máme tam další zákon, zákon o EET, máme tam další zákony v programu, to není o jednom bodu. A to všechno vy obstrukčním chováním vašeho poslaneckého klubu dneska odmítáte připustit, odmítáte to, abychom projednávali nejenom zákon o střetu zájmů, díky kterému, a mě to velmi mrzí opravdu - a jsou to právě prioritně přece poslanci, senátoři, ministři, kteří mají strpět to, že lidé vidí jejich registr oznámení, jejich majetková přiznání - tak já nerozumím tomu, proč tímto způsobem jste to obstruovali, už když jste byli ve vládě. Nepřipustili jste to, aby ten zákon tady byl projednán a to na té pracovní skupině seděli vaši zástupci, zástupci hnutí ANO i sociální demokracie tehdy. Takže jste to nepřipustili tehdy, nechcete to připustit dnes a ještě tady budete hovořit o tom, že je vám něco upíráno. Tak já nejsem opojen mocí, já cítím naprostou bezmoc z toho, jakým způsobem opozice přistupuje k jednání této Poslanecké sněmovny. Děkuji. (Potlesk vpravo.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…