Zahradil (ODS): Západ je unaven ze zdánlivě nekonečného rozšiřování EU na Východ

02.05.2022 5:34 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k údajnému výroku rakouského ministra zahraničí Schallenberga, že by Ukrajina neměla být členem Evropské unie teď ani v budoucnu

Zahradil (ODS): Západ je unaven ze zdánlivě nekonečného rozšiřování EU na Východ
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Europoslanec ODS Jan Zahradil

Nevím, jestli to Schallenberg fakt řekl - je to převzaté z nějakého ukrajinského serveru a Rakousko je teď na Ukrajině silně neoblíbeno, takže si to mohli přibarvit. Ale pokud to fakt řekl, tak řekl nahlas jen to, co si mnozí západoevropští státníci sice také myslí, leč (zatím) to neříkají nahlas, z taktických důvodů a s ohledem na aktuální veřejné mínění.

Nalijme si čistého vína. Západ je unaven ze zdánlivě nekonečného rozšiřování EU na Východ.

Západoevropská pravice (pokud se dá o něčem takovém ještě mluvit) je už alergická na kontinuální finanční transfery do střední a východní Evropy a na to, že navzdory všem eurofondům se ještě ani ta první várka “nových členů” z let 2003-04 nedotáhla na průměr EU (natož ti, co vstoupili ještě později).

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Západoevropská levice je zas zneklidněna těmi podivnými zaostalými národy, které se pošklebují progresivním společenským trendům, křivě se dívají na migranty z 3.světa a stále melou cosi o národních zájmech a tradicích.

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 1.5. 2022)

67%
30%
hlasovalo: 15688 lidí

A do toho Ukrajina. Země s HDP na hlavu cca 3500 € (průměr EU je 27000 €, v ČR je to 17000 €). Země, která má na žebříčku korupce Transparency International pozici č.122 ze 180 (a je na tom hůř než Kazachstán, Čína nebo Kuba). V dalších ukazatelích tohoto typu by se dalo ještě dlouho pokračovat, včetně těch, které vyplynou z války samotné i po jejím případném konci - jako je možnost trvalé okupace části území cizí nepřátelskou mocností a guerillový boj proti této okupaci.

Jak to asi může dopadnout? Ukrajina dostane, asi brzy, status kandidátské země. Ten sám o sobě nezaručuje vůbec nic. Mohlo by o tom vyprávět Turecko, které je takovým kandidátem už několik desetiletí a nikdy se perspektiva jeho členství v EU nezdála vzdálenější než teď.

Řekněme, že pak, až válka nějakým způsobem skončí, se začne vyjednávat o členství. To už bude cvičení jako obvykle - transpozice rozsáhlých balíků evropského práva, úprava státní administrativy, soudnictví, zásahy do vlastnických práv místních oligarchů, kontrola transparentnosti, ochrana menšin atd. Jak se asi budou Ukrajinci tvářit, až jim tam Maďaři pošlou fact finding mission, zkoumající postavení maďarské menšiny? Nebo až EP přijme usnesení o nedostatečném pokroku země v gender equality a LGBT rights? A až evropští Zelení budou tlačit na uzavření jaderných elektráren s tím, že nesplňují bezpečnostní standardy EU? A to vše bez záruky úspěšného konce, protože se celá procedura potáhne 10-15 let, válka bude minulostí a nikdo neumí odhadnout, jaká bude v té době politická situace uvnitř EU a geopolitická situace ve světě. Osobně už teď vidím 3-4 členy EU, co budou schopni vystavit Ukrajině stopku.

My tady, zejména ve střední a východní Evropě, proto lžeme sobě i Ukrajincům do kapsy, když jim slibujeme rychlou “evropskou” perspektivu. Slibujeme něco, co nemůžeme zaručit. Slibujeme vzduch.

Schallenbergův cynismus (pokud to opravdu řekl) je aspoň fér. Vzbuzování falešných nadějí fér není.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

4:31 Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

Jeden z největších mozků současné vlády a světové vědy, bývalá šéfka penzionu, absolventka zkrachova…