Zámečník (KDU-ČSL): Kraj v boji proti suchu podpořil už 55 projektových dokumentací a koncepcí

03.11.2021 12:18

V boji proti suchu letos kraj v rámci dotačního programu podpořil celkem 149 projektů. Z nich se více než třetina - celkem 55 - týká vzniku projektových dokumentací a koncepčních dokumentů.

Zámečník (KDU-ČSL): Kraj v boji proti suchu podpořil už 55 projektových dokumentací a koncepcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo KDU-ČSL

Ze žádostí podaných do 3. kola výzvy programu s celým názvem Podpora boje proti suchu, zadržení vody v krajině a následná péče o zeleň na území Jihomoravského kraje v roce 2021 se radní minulý týden rozhodli doporučit zastupitelstvu ke schválení dalších 14 projektů. Kraj je podpoří částkou 873 tisíc korun. 

Anketa

Považujete neočkované za škůdce a nepřátele?

16%
82%
hlasovalo: 19488 lidí

“Vyhodnotili jsme již třetí kolo dotačního programu zaměřeného na boj proti suchu. Tentokrát jsme se zaměřili zejména na tvorbu koncepčních dokumentů a projektových dokumentací na zadržení vody v krajině. Mezi jihomoravskými obcemi byl o tuto výzvu opět zájem, a proto určitě chceme dotační program na boj se suchem v příštím roce vypsat znovu,” uvedl náměstek hejtmana Lukáš Dubec.

„Příprava koncepčních dokumentů k opatřením ke zmírnění klimatických změn je podpořena menšími částkami, ale je možná důležitější než samotné projekty. Jestli totiž chceme být skutečně připravení na změny, které na jihomoravské obce a krajinu dopadají, je potřeba dívat se a myslet dál než v horizontu příštího roku. Chceme prostě obce povzbudit v tom, aby se pustily do širšího a komplexnějšího uvažování. Naším záměrem je, aby obce vytvářely dokumenty, kterými se připraví možná opatření v boji s následky změn klimatu třeba na deset let dopředu,“ odůvodnil podporu kraje náměstek hejtmana Jan Zámečník.

Příkladem může být mimo jiné Adaptační strategie Regionu Podluží a Hodonínska na klimatické změny, v níž jsou zapojeny obce Rohatec, Čejkovice, Ratíškovice nebo městys Moravská Nová Ves. „Jedná se o dokument, který přesahuje hranice jednotlivých obcí a sjednocuje postup k řešení problému na úrovni regionu. Pro obce je to dlouhodobá záležitost, která jde za horizont volebního období a periodicitu veřejných rozpočtů, jelikož investice v této oblasti mají mnohaletou životnost,“ říká náměstek Zámečník.

Dotačnímu programu zaměřeném na podporu boje proti suchu letos Jihomoravský kraj navýšil alokaci na 20 milionů korun. V 1. kole dotačního programu kraj podpořil 118 žádostí v hodnotě 12,9 milionu korun, v rámci 2. kola to bylo 31 žádostí v celkové částce 4,1 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Pomáháme Ukrajině, aby se mohla bránit

6:16 Ministr Jurečka: Pomáháme Ukrajině, aby se mohla bránit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Ukrajině.