Zdeněk Somr (ODA): Bezpečnost je základem kvalitního života. Obcím musíme pomáhat

15.09.2020 19:20

Česká republika je jedna z nejbezpečnějších zemí světa. Tuto větu dlouhodobě v posledních letech slýcháme z úst vedoucích činitelů státu. Problém je, že mnozí občané našeho Středočeského kraje (a jistě nejen jeho) to tak úplně necítí a vychází často z konkrétních a pořádně nepříjemných osobních zkušeností.

Zdeněk Somr (ODA): Bezpečnost je základem kvalitního života. Obcím musíme pomáhat
Foto: Archiv ODA
Popisek: Místopředseda ODA Zdeněk Somr

Fakt, že v naší zemi dosud neproběhl (a dodávám díky bohu) žádný teroristický útok, ještě neznamená, že se všichni obyvatelé cítí bezpečně. Stačí navštívit konkrétní města. My v ODA jasně říkáme, že tohle musí skončit a zasadíme se o to, aby se každý jeden občan cítil bezpečně a nemusel mít strach se večer projít po svém městě.

Tady je třeba zdůraznit úzkou spolupráci vedení kraje s jednotlivými městy. Naše občany nezajímají nějaké obecné fráze o bezpečnosti a o tom, že je třeba zajistit to nebo to. Občané potřebují mít jistotu, že mohou jít kdykoli a kamkoli ven ve svém městě či obci a nemusí se bát. Problémy s bezpečností trápí obzvláště města, kde pobývá velký počet zahraničních dělníků, hlavně agenturních. Třeba Mladá Boleslav, tam je to dlouhodobá a stále aktuální otázka. Není možné, aby se kterýkoliv obyvatel našeho kraje necítil ve svém městě bezpečně.

Anketa

Mělo by Česko stavět další bloky jaderných elektráren?

89%
11%
hlasovalo: 8771 lidí

Role kraje sice není v téhle věci hlavní, protože obcím do toho mluvit nemůžeme, ale co udělat můžeme a Občanské demokratická aliance to vnímá jako jednu ze svých priorit, je nabídnout městským a obecním samosprávám pomocnou ruku, budou-li mít zájem a přispět z hlediska koordinace, edukace apod. Zvláště menší obce by měly vědět, kam si mohou přijít pro radu. Krajský úřad, kde se chceme jako ODA podílet na jeho správě, se nikdy k obcím a městům neotočí zády. Krajskou samosprávu obecně hodně vnímám jako servis a podporu pro obce. Stejně tak by kraje měly od obcí sbírat podněty a posouvat je dál nahoru. Nezapomeňme, že kraje mají zákonodárnou iniciativu, čehož bohužel moc nevyužívají. Bezpečnost všech občanů je pro nás v Občanské demokratické alianci základem kvalitního života.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

8:04 Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k resortu Ministerstva pro místní rozvoj.