Zdeněk Somr (ODA): Bezpečnost je základem kvalitního života. Obcím musíme pomáhat

15.09.2020 19:20

Česká republika je jedna z nejbezpečnějších zemí světa. Tuto větu dlouhodobě v posledních letech slýcháme z úst vedoucích činitelů státu. Problém je, že mnozí občané našeho Středočeského kraje (a jistě nejen jeho) to tak úplně necítí a vychází často z konkrétních a pořádně nepříjemných osobních zkušeností.

Zdeněk Somr (ODA): Bezpečnost je základem kvalitního života. Obcím musíme pomáhat
Foto: Archiv ODA
Popisek: Místopředseda ODA Zdeněk Somr

Fakt, že v naší zemi dosud neproběhl (a dodávám díky bohu) žádný teroristický útok, ještě neznamená, že se všichni obyvatelé cítí bezpečně. Stačí navštívit konkrétní města. My v ODA jasně říkáme, že tohle musí skončit a zasadíme se o to, aby se každý jeden občan cítil bezpečně a nemusel mít strach se večer projít po svém městě.

Tady je třeba zdůraznit úzkou spolupráci vedení kraje s jednotlivými městy. Naše občany nezajímají nějaké obecné fráze o bezpečnosti a o tom, že je třeba zajistit to nebo to. Občané potřebují mít jistotu, že mohou jít kdykoli a kamkoli ven ve svém městě či obci a nemusí se bát. Problémy s bezpečností trápí obzvláště města, kde pobývá velký počet zahraničních dělníků, hlavně agenturních. Třeba Mladá Boleslav, tam je to dlouhodobá a stále aktuální otázka. Není možné, aby se kterýkoliv obyvatel našeho kraje necítil ve svém městě bezpečně.

Anketa

Mělo by Česko stavět další bloky jaderných elektráren?

89%
11%
hlasovalo: 8771 lidí

Role kraje sice není v téhle věci hlavní, protože obcím do toho mluvit nemůžeme, ale co udělat můžeme a Občanské demokratická aliance to vnímá jako jednu ze svých priorit, je nabídnout městským a obecním samosprávám pomocnou ruku, budou-li mít zájem a přispět z hlediska koordinace, edukace apod. Zvláště menší obce by měly vědět, kam si mohou přijít pro radu. Krajský úřad, kde se chceme jako ODA podílet na jeho správě, se nikdy k obcím a městům neotočí zády. Krajskou samosprávu obecně hodně vnímám jako servis a podporu pro obce. Stejně tak by kraje měly od obcí sbírat podněty a posouvat je dál nahoru. Nezapomeňme, že kraje mají zákonodárnou iniciativu, čehož bohužel moc nevyužívají. Bezpečnost všech občanů je pro nás v Občanské demokratické alianci základem kvalitního života.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…