Zelení: Odmítáme depolymerizační stanici ve Šternberku

25.12.2017 16:09

Strana zelených v Olomouckém kraji odmítá budování depolymerizační stanice ve Šternberku. Investor podle názoru strany nepřesvědčil ani veřejnost, ani některé instituce v čele se samotným městem Šternberkem, které tuto stavbu na svém území odmítlo.

Zelení: Odmítáme depolymerizační stanici ve Šternberku
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Současně odmítáme neodpovědný přístup některých důležitých aktérů, například Olomouckého kraje nebo České inspekce pro životní prostředí, které rizika celého projektu posoudily laxně.

Strana zelených vyjadřuje znepokojení nad postupem investora ADI OIL s. r. o., který se ve Šternberku plánuje vybudovat zařízení – tzv. depolymerizační jednotku – která tepelně zpracovává plasty a vyrábí z nich minerální olej pro další průmyslové využití. Přičemž vznikající exhalace z takového provozu plánuje spalovat poblíž jednoho z největších šternberských sídlišť.

V právě skončeném zjišťovacím řízení, jehož úkolem bylo posoudit vliv záměru na životní prostředí podle zákona, se vyjádřila řada institucí. Pouze tři z nich – Olomoucký kraj, Krajská hygienická stanice a Česká inspekce životního prostředí – neměly k řízení žádné připomínky a nepožadovaly další posouzení dle zákona.

Strana zelených považuje takovýto postoj k pilotnímu a nikde v České republice neprovozovanému zařízení, které může mít potenciálně negativní dopady na zdraví obyvatel za velmi závažný. Apelujeme na všechny tři instituce, aby do budoucna lépe posuzovaly případná zdravotní rizika, která mohou být způsobena občanům Olomouckého kraje. Jak odborníci, tak ostatní zbývající instituce se shodly na tom, že kritickým problémem navrhovaného provozu je především zajištění čistoty vstupních surovin do technologie. Kdy zpracování znečištěných plastů může vést k nárůstu nečistot a jedovatých látek vypouštěných do ovzduší.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.