Fiala si jediným výrokem o dávkách zavařil. A hodně. „To je průs*r...“ zuří exposlankyně. A nejen ona

21.06.2022 19:47 | Zprávy

„Výrazně jsme zvýšili množství domácností, které mají nárok na sociální dávky.“ Tento podivuhodný výrok je uveden na twitterovém i facebookovém profilu premiéra Petra Fialy od 20. června jako citace z jeho vyjádření v nedělní Partii televize Prima. ParlamentníListy.cz se v anketě zeptaly, jak tento výrok chápat?

Fiala si jediným výrokem o dávkách zavařil. A hodně. „To je průs*r...“ zuří exposlankyně. A nejen ona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisková konference k představení kandidátů koalice Spolu do senátních voleb a podpis memoranda o spolupráci

„Více lidí má nárok na dávky, protože vláda neřeší brutální zdražování základních životních potřeb. Sociální demokracie už v březnu navrhla stažení elektřiny z německé burzy a její prodej přímo českým zákazníkům. Navrhli jsme snížení spotřební daně z pohonných hmot a zastropování ceny na 36 korun a snížení DPH z potravin na pět procent, změnu dotací ve prospěch produkce potravin a regulaci vývozu obilí. Dalším z našich návrhů byly společné nákupy plynu, a tím snížení ceny tepla. To vše by zpomalilo zdražování a zabránilo lidem ze střední třídy v pádu do chudoby. Vláda bohužel zaspala. Pořád se ale může vydat rozumnější cestou, ne jen ucpávat díry nedostatečnými a pozdními dávkami,“ vysvětlil Michal Šmarda, předseda ČSSD, starosta Nového Města na Moravě.
 
 
„Vláda totiž plánuje znovu zvýšit životní a existenční minimum o osm až deset procent. To v praxi bude znamenat, že tisíce lidí tak nově dosáhnou na přídavky na děti, porodné, nebo třeba i podporu bydlení. Zároveň, dojde ke zvýšení dávek, které jsou navázané právě na existenční a životní minimum. Je to přesně ta pomoc, o kterou nám jde. Je adresná, ne celoplošná, a dostane se k těm nejpotřebnějším,“ zdůraznila Pavla Pivoňka Vaňková, poslankyně STAN, místopředsedkyně výboru pro sociální politiku PS. 
 
 
„Nerozumím tomu, proč se Petr Fiala chlubí tím, že jeho vláda zvýšila počet domácností, které mají nárok na sociální dávky. Raději bych viděl více domácností, které si sociální dávky vůbec vyřizovat nepotřebují. Místo toho, aby vláda přišla s pořádným a plošným řešením proti chudobě, přichází s nápady, které nikomu nepomáhají,“ sdělil Ondřej Knotek, europoslanec za ANO.
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

21:44 Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

Trump, nebo Harrisová? Zvolení kterého z kandidátů americkým prezidentem by pro svět bylo lepší? Par…