Senátní komise se znovu důrazně domáhá návrhu bruselského auditu k Babišovi

02.07.2019 15:48

Senátní komise k posouzení unijních auditů ohledně premiéra Andreje Babiše (ANO) dnes vyzvala ministerstva financí, zemědělství a pro místní rozvoj, aby jí návrhy těchto materiálů předložila. O totéž požádala také české zastoupení při Evropské komisi v Bruselu. Předseda komise Zdeněk Nytra (ODS) odmítl námitky k jeho červnové žádosti o audity, že je není možné poskytnout s ohledem na to, že jsou neveřejné.

Senátní komise se znovu důrazně domáhá návrhu bruselského auditu k Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

„Nemyslím, že to ministerstvo (zemědělství) uchopilo za správný konec. Poskytnutí dokumentu orgánům Senátu neznamená zveřejnění dokumentu,“ uvedl Nytra k odpovědi ministerstva. To zdůvodnilo odmítavý postoj tím, že se zveřejněním by musela souhlasit Evropská komise.

Člen komise Václav Hampl (za KDU-ČSL) „trochu čekal, že budou spíše hledány kličky, jak Senátu tu práci ztížit“. „Zatím z toho nejsem nijak zvlášť nervózní,“ řekl novinářům. Nytra výzvu opřel o ustanovení zákona o jednacím řádu, podle něhož členové i orgány Senátu mají právo žádat od ministerstev informace ke své činnosti. Auditní zprávy by komise chtěla získat do svého příštího zasedání, které se uskuteční 25. července.

Komise také na popud senátora Lukáše Wagenknechta (za Piráty) vyzvala Ministerstvo spravedlnosti, aby jí poskytlo informace ohledně konečného vlastníka holdingu Agrofert včetně stanov obou svěřenských fondů, do nichž Babiš své podnikatelské aktivity převedl. Ministry financí, zemědělství, pro místní rozvoj, průmyslu a obchodu, životního prostředí a také premiéra by si komise chtěla pozvat na některé z podzimních zasedání. Na říjen komise plánuje setkání s auditory v Bruselu.

Na srpnové schůzi by se komise chtěla sejít s prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslavem Kalou. Důvodem je kritika unijních auditorů vůči kontrole využívání unijních dotací. Neoficiální verze návrhu auditu totiž konstatovala chybovost u zhruba pětiny projektů, uvedl Nytra.

Komise má do konce ledna příštího roku shromažďovat informace týkající se auditních zpráv s cílem zajistit objektivitu. Měla by se rovněž zabývat chystaným stanoviskem českých úřadů k auditům a pokusit se porovnat současné auditní návrhy s dříve řešenými dotačními případy. Babiš je podle návrhu auditní zprávy, kterou zveřejnila média, kvůli vyplácení dotací ve střetu zájmů, má stále vliv na svou bývalou firmu Agrofert a jako premiér také na použití peněz EU. Premiér to opakovaně odmítá, návrh auditu nepovažuje za seriózní.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…