To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

10.04.2024 14:30 | Reportáž

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialovou vládou zavedený přístup k rozdělování dotací, který je podle petentů diskriminační. Usnesení podpořili všichni senátoři z výboru s jedinou výjimkou. Miroslava Němcová po celou dobu nesouhlasně kroutila hlavou, vystoupení zástupců označila za „psycho“ a před hlasováním odešla.

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro
Foto: Repro Twitter
Popisek: Senátorka Miroslava Němcová ve volebním štábu

Zemědělci uspěli v Senátu. Jaroslav Lád, předseda Zemědělského družstva Ostaš z Královéhradecka zaznamenal další dílčí úspěch s peticí, kterou v loňském roce inicioval. Ládovi se podařilo shromáždit tisíce naštvaných českých zemědělců, kteří jsou zoufalí z postupu vlády Petra Fialy.

Anketa

Kdo byl vaším favoritem ve druhém kole slovenských prezidentských voleb?

hlasovalo: 17421 lidí

Kabinet totiž krátce po svém nástupu k moci změnil pravidla pro rozdělování dotací a zvýhodnil podniky či soukromníky, kteří hospodaří na ploše do 150 hektarů. Ti dostanou od státu více peněz na dotacích. Ostatní pak daleko méně. 

Podle autorů petice jde především o diskriminaci zemědělců, kteří díky změně nemají rovné podmínky. Není přitom vůbec řeč o „agrobaronech“ nebo obřích zemědělských kolosech. Změna nejvíce dopadla na malá a střední zemědělská družstva, ve kterých se sdružují vlastníci půdy na českém venkově a společně na ní hospodaří. 

„Naším cílem není nic jiného než narovnání práv a povinností. My jsme produkční zemědělci, je to naše poslání na venkově, kde žijeme, vychováváme děti, zvelebujeme ho. Smyslem zemědělství přece je, abychom pro český národ produkovali potraviny,“ popisoval autor petice Jaroslav Lád a seznámil senátory s konkrétními čísly, jak vládní rozhodnutí finančně poškozuje české zemědělce.

Senátorce za ODS Miroslavě Němcové se příliš nelíbilo, že z úst autorů petice padá vůči Fialově vládě ne zrovna lichotivá kritika. Ve chvíli, kdy autor petice Jaroslav Lád připustil i poslední možnost, jakou zemědělci mají, tedy ústavní právo na občanskou neposlušnost, neudržela se a skočila mu do řeči bez toho, aniž by jí bylo uděleno slovo. „To je psycho tohle, není snad žádná stávková pohotovost,“ uvedla.

Byla však jediná, kdo pro zemědělce neměl pochopení. Ostatní členové senátního ústavněprávního výboru se shodli, že se emocím ze strany zemědělců nelze divit. „Emoce naprosto chápu. Pokud by váš podnik krachoval, vystupovali byste úplně stejně. Pokud budou zemědělci krachovat, hrozí, že svou půdu prodají mezinárodním fondům a skončí. Chceme, aby se naši zemědělci udrželi a mohli nám dále produkovat potraviny,“ shrnula to senátorka Jitka Chalánková z klubu ODS a TOP 09.

Nezávislý senátor Zdeněk Hraba ze stejného klubu se s takovým pochopením rovněž ztotožnil. Kromě toho avizoval svou podporu návrhu, aby výbor uznal petici zemědělců jako odůvodněnou. „Souhlasím s tím, aby všichni zemědělci byli zrovnoprávněni,“ podotkl po krátkém historickém exkurzu.

Podobně to viděla i senátorka Hana Marvanová, s níž se kolegové shodli, že nelze vytýkat zemědělcům, že v těžké situaci mohou podlehnout emocím. Její senátní kolegyně Daniela Kovářová vystoupila s krátkou poznámkou, při níž Jaroslav Lád a další zástupci petice s pochopením přikyvovali.

Kovářová zdůraznila, že peníze, které stát rozděluje na dotacích zemědělcům, jsou především o tom, že těmito subvencemi kompenzuje různá omezení a restrikce. „Jde o náhrady za omezení činnosti zemědělců dané různými evropskými regulacemi,“ sdělila senátorka s tím, že v takovém případě si nemůže stát vybírat, komu dá víc a komu méně.

Výsledkem jednání byla společná shoda přítomných členů ústavněprávního výboru a schválené usnesení, podle něhož je Ládova petice odůvodněná. Kromě toho usnesení doporučuje projednat petici na plénu Senátu, který by měl vládě doporučit, aby diskriminační podmínky zrušila. Pakliže by vláda tento případný apel nevyslyšela, vyjednávají zemědělci podporu zákonodárců k podání ústavní stížnosti. Závěrečného hlasování se neúčastnila senátorka Němcová, která schůzi opustila a vrátila se až po hlasování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Škoda, že si tu hlavu neukroutila. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseantigreen , 10.04.2024 14:43:50

|  25 |  1

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…