Čtyřem ministrům vláda posvětila kosmické aktivity. Do kosmu nepoletí

20.04.2011 23:33

REVUE Vláda schválila ve středu novou koncepci přístupu ke kosmickým aktivitám. Na základě společného návrhu Ministerstva dopravy, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva životního prostředí posvětila svým rozhodnutím vznik Koordinační rady pro kosmické aktivity vlády ČR. Ten, kdo by se však chtěl radovat, že ministři zmiňovaných rezortů poletí do vesmíru, potěšený nebude. Ministři zůstanou ve svých úřadech.

Čtyřem ministrům vláda posvětila kosmické aktivity. Do kosmu nepoletí

Zní to možná trochu jako vtip nebo sci-fi. Není to však ani jedno - jen holý fakt. Vládou schválený materiál představuje totiž dohodu čtyř ministrů na dalším směřováním kosmických aktivit a na jejich koordinaci.

Materiál ukládá ministru dopravy zřídit během několika týdnů Koordinační radu ministra dopravy pro kosmické aktivity vlády ČR. Šéf resortu dopravy bude dále odpovědný za spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou (ESA) a Evropskou unií v oblasti kosmických aktivit.

Čtěte také:
Ministr Chalupa: I když velryby nemáme, chceme je chránit

"Našim cílem je využít obrovský ekonomický potenciál kosmických aktivit, který se ČR otevřel zejména vstupem do Evropské kosmické agentury a rozhodnutím členských států EU o umístění agentury Galileo do Prahy," uvedla k rozhodnutí vlády náměstkyně ministra dopravy Jana Kalvodová.

„Zřízením centrálního koordinačního orgánu bude znít z České republiky pouze jeden silný hlas k těmto subjektům," dodala.

Poletí ministři do vesmíru?

ParlamentníListy.cz oslovily s jistou dávkou nadsázky všechny čtyři ministry, aby se od nich dozvěděly, co od kosmických aktivit očekávají. Bude to znamenat, že lidé budou cestovat za prací také do vesmíru?

Da dotaz zareagoval ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) a ministr školství Josef Dobeš (VV).

"Ale kdepak, to ne," odpověděl pobaveně Chalupa. Na otázku, co tedy podobná dohoda vlastně lidem přinese, poskytl vysvětlení.

"Víte, jsou to jisté legislativní kroky požadované většinou Evropskou unií. Nedávno jsem předkládal do Senátu také třeba zákon o ochraně velryb, nyní připravuji podklady pro to, jak chránit tuleně," řekl Chalupa ParlamentnímListům.cz.

Jak dodal, on sám po cestě do vesmíru netouží. "Vím, že existuje tady, v naší zemi i na naší planetě tolik krásných míst, která jsem dosud neviděl a chtěl bych. Že by za nimi byla touha po cestě do kosmu až hodně vzadu," řekl Tomáš Chalupa.

I Dobeš vyloučil, že by byl obrazně řečeno vystřelen do vesmíru. "Nebude to ani znamenat, že by žáci létali do vesmíru. Nicméně předpokládám, že je to přivede k větší touze ke studiu matematiky. Do resortu školství to přivede další možnosti výzkumu a vědy. Jsem velmi rád, že jsme se konečně na tomto bodě shodli," zdůraznil pro ParlamentníListy.cz Dobeš s tím, že spor o kompetence mezi resorty panuje delší dobu.

A chtěl být Dobeš jako malý kluk kosmonautem? "Byl jsem netypické dítě. Nikdy jsem nesnil být kosmonautem, ale ani ministrem školství. A vidíte, přesto jsem se jím stal," uvedl Dobeš, jenž byl jestě před pár dny kritizován, že byl personálním šéfem agentury ABL a měl by z vlády odejít.

Psali jsme:
Dobeš: Pokud chce Nečas čistou vládu, musí vyhodit Kalouska
Nečas předal Klausovi demisi Bárty i návrh na konec Johna a Dobeše

Ale vážně ... Co je cílem kosmických aktivit u nás?

Cílem Koordinační rady bude dosáhnout maximální návratnosti a efektivního využití investic Česka do oblasti kosmických aktivit, zvýšení technologické a inovační úrovně ČR a podpory konkurenceschopnosti českého průmyslu.

Rada bude koordinovat činnosti zejména v oblastech kosmických technologií a aplikací, podpory podnikání s důrazem na malé a střední podniky, životního prostředí a vědy a výzkumu vesmíru. Do její působnosti bude dále spadat oblast mezinárodní spolupráce a bezpečnosti v oblasti kosmických aktivit.

Navigace, družicové telekomunikace, pozorování Země

"
Kosmické aktivity jsou disciplínou s velikým ekonomickým, politickým, strategickým a bezpečnostním přínosem, což potvrzuje i NERV zařazením družicové navigace a kosmických technologií do základních pilířů české konkurenceschopnosti," uvedla dále Jana Kalvodová.

„Aktivní politika v oblasti kosmických aktivit přispěje rovněž k rozvoji regionů, vytváření nových pracovních míst, zvyšování životní úrovně občanů ČR a jejich přístupu k nejmodernějším technologiím v podobě aplikací a služeb družicové navigace, družicové telekomunikace a pozorování Země," shrnula přínosy náměstkyně ministra dopravy.

Čtěte také:
Vláda se bude zabývat zřízením kosmické agentury 

Pro rozvoj českého průmyslu a jeho vstup na evropský a globální trh je klíčová především oblast aplikací a služeb kosmických systémů, jako jsou systémy Galileo, EGNOS a GMES nebo zapojení do mezinárodních projektů a spolupráce s velkými evropskými průmyslovými hráči na velkých kosmických projektech.

Fotokoláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…