Drábek: Necouvneme. Byly to odbory, co jednat nechtěly

14.06.2011 13:45

Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) vláda v žádném případě nebude ustupovat odborářskému nátlaku. A to ani kvůli tomu, co tři dny před stávkou řekl sám premiér Petr Nečas. Ten totiž odborářům v pondělí vzkázal, že je ochoten udělat dva výrazné ústupky v důchodové reformě.

Drábek: Necouvneme. Byly to odbory, co jednat nechtěly

Premiér Petr Nečas chce podle svého prohlášení pro média udělat ústupky: pro těžké profese předčasná penze, znovunastolení debaty o věku odchodu do důchodu, a pro časnější penzi zaměstnavatelské připojištění. Zda si ale vláda s odbory ještě do čtvrtka sedne za stůl, to není jasné. Na pondělí je však naplánováno jednání tripartity.  

Drábek ale k tomu řekl, že v několika případech to byly právě odbory, kdo odešly z jednání. „A jednání ukončily bez toho, aby chtěly dál věcně jednat," zmínil Drábek v odpovědi na to, proč vláda v žádném případě nebude ustupovat odborářskému nátlaku.

V rozhovoru pro Českou televizi pak Drábek odmítl, že by některé záležitosti například kolem penzijní reformy nebyly dostatečně s veřejností zkomunikovány.

SLEDUJEME téma: STÁVKA

„Od podzimu byla celá řada článků k důchodové reformě a to, že se mediální diskuse zkreslují do jednotlivých částí, je fakt. Všechno lze ale najít na webových stránkách ministerstva práce a sociálních věcí. Navíc u důchodové reformy ta diskuse probíhá více než deset let," uvedl Drábek.

Peake: Vláda měla jednat dál

Jenže i místopředsedkyně koaličních Věcí veřejných Karolína Peake uznala, že měla vláda  s odbory vyjednávat déle a trpělivěji. Ani s jejím názorem ale Drábek nesouhlasí.

„Předsedkyně Peake nikdy na žádném jednání s odbory nebyla. Ve vší úctě tedy může velmi těžko posoudit, nakolik byla jednání intenzivní. Pokud někdo říká, že jednání ze strany vlády bylo nedostatečné, tak je to jenom jeho neznalost nebo záměr," dodal k tomu Drábek v rozhovoru pro Radiožurnál.

Psali jsme:
Klaus rozpálil odboráře Duška. Čtěte necenzurovaná slova
Odboráři se chovají jak teroristé, zlobí se právník Benda. Pravice kýve
Poslanci ODS někdo hrozí likvidací. Za to, co řekl o odborářích

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…