Milý Petře, zahájil europrezident. S Nečasem mluvil i o Libyi

23.02.2011 14:10

Stálý předseda Evropské rady Herman Van Rompuy spolu s českým premiérem Petrem Nečasem odsoudili postup libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, který násilně potlačuje protesty ve své zemi. Rompuy, který je označován jako prezident EU, své vystoupení po boku Nečase zahájil slovy "Vážený pane premiére, milý Petře".

Milý Petře, zahájil europrezident. S Nečasem mluvil i o Libyi

Podle Hermana Van Rompue Libye potřebuje změnu a politické i sociální reformy. Uvedl to po setkání s Nečasem. Oba dva po schůzce před novináři také ostře odsoudili násilí, které režim Muammara Kaddáfího používá vůči demonstrantům žádajícím jeho odchod.

„Viděli jsme naprosto nepřijatelné zločiny, které nesmí zůstat bez důsledků," řekl k tomu prezident EU. Také vyzval k okamžitému zastavení násilí.  S tím souhlasil i Nečas.

„Proces přechodu k demokracii, pluralitnímu vládnutí a posilování ekonomiky v oblasti má plnou podporu unie. Jsme svědky historických změn u našich jižních sousedů," poznamenal dále Van Rompuy.

Evropská unie by se podle svého prezidenta neměla vyhýbat své morální a politické odpovědnosti v regionu, rozhodnutí o budoucnosti jižních sousedů unie by ale měli činit jen jejich občané. EU proto upraví svou politiku sousedství tak, aby mohla podpořit vznik demokratických institucí i ekonomický rozvoj. 

Úkolem EU je podle něj pomoci takovému vývoji, který umožní občanským společnostem na severu Afriky co nejlépe posílit své ekonomiky, bojovat s chudobou a sociální nerovností. 

Na programu byly i problémy eurozóny

Oba politici se nevyhnuli při dialogu údajně ani problémům EU a eurozóny. „Jednali jsme samozřejmě i o problematice takzvaného paktu konkurenceschopnosti," vysvětlil Nečas. Celou řadu myšlenek z tohoto německo-francouzského balíku hodlá jeho vláda zavádět bez ohledu na vývoj diskuse v EU samotné.

Van Rompuy ale Česko i pochválil - naše hospodářství prý roste.  Potřeba je ale podle něj hlubší konvergence, vyšší konkurenceschopnost, udržitelný penzijní systém a přísná rozpočtová pravidla. "Česká republika stejně jako ostatní země mimo eurozónu budou konzultovány a mohou se na této koordinaci podílet," dodal prezident EU.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…