Odboráři přitvrzují: Zrušme politiky a vezměme jim majetek

22.09.2010 20:02

Státním zaměstnancům a odborářům očividně úterní demonstrace zvedla sebevědomí. Jsou odhodláni vymoci si, co chtějí, za každou cenu. Někteří zacházejí až k systémovým změnám.

Odboráři přitvrzují: Zrušme politiky a vezměme jim majetek

Demonstrace odborářů a státních zaměstnanců proti plánovanému snižování platů vyvolala mezi zúčastněnými vlnu sebevědomí a odhodlání. Teď se proto rozhodně nezastaví. Hodlají si nesnížení tarifů vynutit za každou cenu.

"Modrá" chřipka nebo hole

Jejich další projevy nesouhlasu by mohly být o mnoho prozaičtější než masivní demonstrování v ulicích Prahy. Mohlo by to být fingování pracovní neschopnosti. "Pro příště navrhuji "modrou" chřipku, která postihne všechny ve stejný čas. I takové náhody se dějou," píše na Facebooku Petr Poledník a jeho návrh nezůstává bez podpory.

Marek Fabián by se v dalším postupu za zachování platů neostýchal sáhnout ani k násilí. "Uvidíme, jestli se něco pohne k lepšímu, pokud ne, jsme připraveni jet znovu, ale s větší vervou - máme holé ruce? Ne, máme hole v ruce!"

Zrušme vládu a vezměme jim majetek

Kromě spekulací nad další formou protestu nebo pacifikace vlády někteří z uživatelů přesvědčují k dalekosáhlejším rešením, někdy sahají až k hlubokým systémovým změnám.

"Jestli vláda neustoupí, musíme reagovat stejně. Zvolit novou vládu. Schválit nové zákony. Prošetřit zpětně všechny pochybné kauzy s nakládání s majetkem státu a všechny zainteresované politiky a rádoby podnikatele poslat do vězení," píše Michal Šiška jeho návrh opatření, které jsou shodou okolností velmi podobné předvolebnímu programu Věcí veřejných. Majetek takových politiků by navíc rád zabavil. Co by s ním chtěl dělat dál, nepíše.

Právě předseda této strany Radek John je v roli ministerstva vnitra ve většině demonstrujících odborářských skupin na Facebooku terčem nenávisti i posměchu. Spousta lidí tam volá po nastolení zcela nového státního aparátu.

"Je tu konečně čas zrušit politické strany a začít žít jinak, hůř než je nyní být nemůže.
Je čas být lidmi pro lidi a ty nenažrance jednou provždy vykopat. Komunistů bylo milion, aby nám vládli, těchto není ani 500 a jak s námi motají," rozčiluje se uživatel Emil Blábolil. Jiřímu Šůsovi se jeho příspěvek velmi zamlouvá a navrhuje rovnou defenestraci.

Ne John, ne Klaus, ne Kalousek

Lidé na sociální síti odepisují Václava Klause, který prohlásil, že demonstrace je typicky české řešení. Pomlouvají ministra financí Miroslava Kalouska, protože sdělil, že si mohou protestovat, jak chtějí, ale ke snížení platů dojde stejně. A v neposlední řadě nešetří ani Johna, který se nechal slyšet, že pokud najdou odboráři lepší cestu šetření, půjde demonstrovat s nimi.

"Zachcanec. Na Nově se zastával každýho chudáka a dostane funkci a totálně nás likviduje. Prostě dej blbci funkci a vymyslí lejstro," rozvášňuje se Martin Kadlec a neváhá dodat směrem k prezidentovi: "Z Klause včera taky vyteklo solidní ho...."

Moravče, pomoc

Někteří umírněnější protestující hledají konstruktivní řešení. Pokládají totiž otázky Václavu Moravci. "Náš současný ministr vnitra u vás v pořadu otevřeně řekl, že nebude policistům a jiným složkám bránit v demonstraci. I tak ovšem došlo k tomu, že se celní správě bez udání důvodu zrušila v Praze všechna volna s odvoláním "přišlo to shora" a údajně je to praktika po celé ČR. Co si o tom myslíte?" ptá se Jan Heřmánek.

Na podobné zákazy a omezení kvůli demonstraci upozorňují i jiní státní zaměstnanci. Známý moderátor ale bohužel svému tazateli neodpověděl.

Jakým směrem se nakonec protestující ve svých dalších počinech uberou, je otázkou. Milan Štěpánek z policejních odborů už ale naznačil, že by policisté mohli postupovat cestou zbytečných průtahů v práci.

Čtěte:

Profík John nás zadlužil. On je viník, poděkoval John

Drábek otočil, Véčkařům se to nelíbí. Prý mate lidi

Klaus: Demonstrace odborářů nic neřeší. Je to česká klasika

Demonstrace je za námi. Co dál? Třeba stávka, která ohrozí volby

Pomáhat a chránit? To jsme my nevymysleli, smějí se policisté

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…